Да спиш под звездите е романтична идея, но да ги видиш наистина добре в днешния свят, изпълнен с изкуствена светлина, може да бъде предизвикателство.

Луксозният курорт с палатки Under Canvas Lake Powell – Grand Staircase в Юта обаче се опитва да докаже, че небето над него е по-специално, съобщавайки, че е получил сертификат от DarkSky International - организация с нестопанска цел, която от 2001 г. насам е маркирала над 200 места по целия свят, където няма светлинно замърсяване на нощното небе.

Under Canvas си сътрудничи с DarkSky, за да разработи критериите за сертифициране, които ще бъдат публикувани следващата седмица, така че други заинтересовани курорти да могат да започнат процеса на кандидатстване.

„Въпреки че това е първият курорт, одобрен от DarkSky, ние сме оптимисти, че нарастващият интерес към астротуризма означава, че няма да е последният“, казва пред CNN Ръскин Хартли, главен изпълнителен директор на DarkSky International.

Получаването на сертификат от организацията ще означава, че въпросните места предлагат „звездни нощи с отличително качество и нощна среда, запазена чрез одобрено от DarkSky осветление на място“, според информация в сайта на DarkSky International.

„Under Canvas работи усърдно от няколко години върху оценката на качеството на небето, инвентаризацията на светлините и извършването на необходимите промени, за да отговори на нашите изисквания“, казва още Ръскин.

Under Canvas Lake Powell - Grand Staircase

Глемпингът е разположен на обширно плато на ръба на каньона в южната част на Юта, близо до границата с Аризона, в близост до езерото Пауъл и други природни забележителности.

Луксозните платнени палатки в сафари стил се предлагат в различни конфигурации, включително двуместна палатка за звездобройци, която има прозорец за наблюдение, разположен над голямото ѝ легло. Палатката разполага и със самостоятелна баня, веранда и печка на дърва.

Цените в Under Canvas Lake Powell – Grand Staircase варират от $329 до $449 на вечер до края на сезона (30 октомври).

Новият сертификат на глемпинга съвпада с метеорния поток Персеиди, който ще достигне своя пик този уикенд.