За организациите, които създават дългосрочна стратегия за използването на генеративен изкуствен интелект (AI), технологията може не само да автоматизира сегашните дейности, извършвани от хора, но и да създаде нови работни места.

Обявите за работа с изкуствен интелект на глобалния пазар на труда Upwork са се увеличили с повече от 1000% през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, което е доказателство за динамиката на индустрията, посочва CNBC. Въпреки бързото развитие на тази технология, тя изглежда има и потенциал за запазването на човешкия фактор.

Що се отнася до използването на генеративен AI на работното място, "джинът няма да се върне обратно в бутилката", казва Маргарет Лилани, вицепрезидент на Upwork. Данните потвърждават това мнение. Макар че обявите за работа във всички области са се увеличили с 230% в Upwork на годишна база за второто тримесечие на 2023 г., именно свързаните с AI работни места са отбелязали един от най-големите ръстове.

Покажи ми парите: Защо си струва бизнесът да премине през AI трансформацияЛидерите в цифровите технологии са увеличили продажбите си от 40% на 70%, докато изоставащите едва от 8% на 17%


Ролите включват инженери по дълбочинно обучение, разработчици на чатботове с AI, анотатори на данни, художници на Stable Diffusion и Dall-E, специалисти по OpenAI Codex и много други. Има и още по-нюансирани роли като например специалисти по етика на изкуствения интелект (чиято работа по същество е да поддържат отговорна рамка за обучение на AI).

В резултат на бума на генеративния изкуствен интелект не само има повече видове работни места, но и компаниите действително наемат повече служители, посочва CNBC и добавя:

„Неотдавнашно проучване на Upwork показва, че почти половината от мениджърите по наемане на персонал планират да наемат повече фрийлансъри и служители на пълно работно време, за да се съобразят с нарастващия капацитет за креативна, творческа работа, ускорена от AI”.

Да създавате нови роли или да повишавате квалификацията на сегашните служители?

Макар че управлението на задачите е една от най-обещаващите функции на AI, интегрирането на тази технология не премахва нуждата от хора. Просто без никакво участие на хора технологията има потенциала да бъде безразсъдна. Ето защо експертите казват, че повишаването на квалификацията на съществуващите служители е от съществено значение за интеграцията на AI във всяка организация.

На пазара на труда: AI прави меките умения задължителни за поколението ZKритичноto мислене, гъвкавостта и интелектуалното любопитство гарантират конкурентни предимства в ерата на AI


Когато става въпрос за повишаване на квалификацията, Гер Дойл, старши вицепрезидент на компанията за професионален подбор на ИТ специалисти Experis, говори за "пирамидата на таланта". Това означава да се обучават студенти, още преди да навлязат в работната сила, и да се осигури решение "сега", за да се запълни недостигът на знания в сферата на изкуствения интелект.

Дойл казва, че служителите на средно ниво са работната група, за която е най-важно да се повишава квалификацията. "Винаги говоря за средата на пирамидата, а това са хората, които работят днес, имат много бизнес умения, ориентирани са в културата на компанията и разбират как работи бизнесът", допълва Дойл. "Според мен огромна възможност се открива именно в това да се привлекат тези хора и да се повишат уменията им."

В неотдавнашно проучване, посветено на работната среда във Великобритания, проведено от SAS, компания, специализирана в областта на изкуствения интелект и управлението на данни, се казва, че 63% от бизнес лидерите не разполагат с достатъчно служители с умения в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, въпреки че 54% от тях вече използват тези технологии. В последното проучване на Experis Tech Talent Survey пък е възприет оптимистичен подход, като се посочва, че половината от компаниите са в процес на обучение и повишаване на квалификацията на служителите си, за да се справят с предизвикателствата, свързани с AI.

Инвестициите в AI растат главоломно - златна мина или нов дот-ком балон? Анализатори се опасяват, че парите се наливат в компании, които нямат нито приходи, нито иновативен продукт, нито опит


Лилани съветва мениджърите да повишат квалификацията на съществуващите си таланти по възможно най-добрия начин, до голяма степен защото наемането на нови служители води до разходи, свързани с набирането, интервюирането, въвеждането в работата и загубата на производителност. Въпреки това тя признава необходимостта от експерти:

"Ако не разполагате с такива специалисти или ако не можете да ги създадете достатъчно бързо, използването на таланти на свободна практика ще запълни тази празнина".

Меките умения - включително междуличностните отношения, умението за общуване, слушане, управление на времето, решаване на проблеми, лидерските качества - допълват използването на технологиите, каза Лилани:

"Ако се замислите за итерациите, които са необходими за постигането на качествен резултат при използването на тази технология, те са в основата й. Ефективността на екипа с тези генеративни инструменти на изкуствения интелект няма да бъде линейно пътуване, а процес, изискващ по-високо ниво на сътрудничество и критично мислене, отколкото може да се изисква при наследените системи, които се променят бавно“.

GPT-4 става мързелив и глупав: Охладете очакванията си, съветват учениСред основните проблеми на технологията са отслабена логика, грешни отговори, загуба на информация, проблеми със следването на инструкции


Не трябва да се забравя също така, че както хората се учат от AI, така и AI се учи от хората. Затова и с технологията трябва да работят мислещи и знаещи хора.

Докладът на SAS показва, че организациите са най-фокусирани върху целите за иновации, гъвкавост и производителност. AI обаче вече е елемент от нашата технологична култура и организациите трябва да се адаптират в повишаването на квалификацията и наемането на служители (което неизбежно ще изисква промяна на организационната архитектура). Не е необходимо компаниите да бъдат перфектни, стига да се движат напред обмислено, казват експертите пред CNBC.