Икономиката на Обединеното кралство надхвърля очакванията с ръст от 0,2% през второто тримесечие, подкрепен от потреблението на домакинствата и производствената продукция, съобщава Службата за национална статистика на Великобритания (ONS), цитирана от CNBC.

Икономисти, предварително анкетирани от Reuters, споделят очакванията си БВП на Обединеното кралство да се свие през второто тримесечие, след като през първото тримесечие изненадващо отбеляза ръст от 0,1%, тъй като затягането на паричната политика от страна на Английската централна банка и постоянната инфлация започват да ограничават търсенето.

През юни британската икономика нараства с 0,5%, надминавайки прогнозата за растеж от 0,2%. Този ръст следва месечния растеж на БВП от 0,1% през май и 0,2% през април. Силата на юнското повишение обаче отчасти се дължи на топлото време, както и на допълнителния официален празник през май по случай коронацията на крал Чарлз III, посочва още медията.

Рекорден спад на цените на жилищата във Великобритния от 2009 насамСпоред експерти това се дължи на засилващото се влияние на повишаващите се лихвени проценти


През второто тримесечие продукцията е подкрепена от ръст от 1,6% в промишлеността и 0,7% в производството, докато услугите нарастват с 0,1%.

ONS отбелязва силен растеж на потреблението на домакинствата и правителствените разходи. През тримесечието и двете категории са подложени на ценови натиск, макар че той е по-умерен в сравнение с предходния тримесечен период.

"Цифрите все още са доста слаби, просто не са толкова слаби, колкото очаквахме", коментира Майк Куп, главен инвестиционен директор за EMEA в Morningstar, пред CNBC.

Куп заявява, че цифрите продължават да се характеризират с неотдавнашния модел на растеж, който се различава от прогнозите. През май Английската централна банка понижи прогнозата си за рецесия в Обединеното кралство. В последния си доклад за паричната политика тя заявява, че очаква тримесечният ръст на БВП да остане около 0,2% в краткосрочен план.

Кооп добавя, че ще е необходимо време, за да се проявят ефектите от политиката на затягане на паричната политика на Обединеното кралство.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха 15-годишен връхСредният процент на двугодишна фиксирана лихва сега възлиза на 6,66%, според данни на Moneyfacts


"Банката на Англия вече прогнозира, че ще избегнем рецесията, и ако се придържаме към плана си да помогнем на хората да започнат работа и да стимулираме бизнес инвестициите, МВФ заяви, че в дългосрочен план ще растем по-бързо от Германия, Франция и Италия", казва в петък министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт.

През август централната банка повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт до 5,25 %, като експертите ще следят последните данни за БВП преди заседанието на институцията през септември. Инфлацията в Обединеното кралство остава сред най-високите във всички развити икономики - 7,9%, и понастоящем не се очаква тя да достигне целевата си стойност от 2% преди 2025 г.

Рут Грегъри, заместник-главен икономист за Великобритания в Capital Economics, обяснява, че консултантската компания все още прогнозира лека рецесия за Великобритания по-късно през годината, тъй като се усеща въздействието на по-високите лихвени проценти.

"Това може да не попречи на банката да повиши лихвените проценти от 5,25% сега до 5,50% през септември. Но може да означава, че лихвите няма да се повишат до предвидените от консенсуса и инвеститорите 5,75-6,00%", акцентира тя.