В понеделник азиатските акции се сблъскват с някои трудности в очакване на данните за Китай, които вероятно ще засилят необходимостта от сериозни държавни стимули, въпреки че Пекин засега остава глух за тези призиви, а повишаващата се доходност на съкровищните облигации издига долара до връхната му точка спрямо йената за 2023 г., съобщава CNBC и добавя:

„Геополитиката е допълнително притеснение, след като в неделя руски военен кораб отправи предупредителни изстрели по товарен кораб в югозападната част на Черно море, възвестявайки нов етап от войната, който може да се отрази на цените на петрола и храните“.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижава с още 1,1%, след като загуби 2% през миналата седмица. Японският Nikkei пък се понижава с 0,5%, дори когато износителите получават подкрепа от слабата йена.

Китайският blue-chip index губи 1,1%, в допълнение към спада от 3,4% през миналата седмица, на фона на поредица от разочароващи икономически новини, чиято кулминация е ужасният доклад за новите банкови заеми през юли.

Втората икономика в света изпада в дефлацияВъзстановяването на китайската икономика се забави след добрия старт в начало през първото тримесечие


Данните за продажбите на дребно и промишленото производство се очакват във вторник и анализаторите предполагат, че те няма да бъдат добри, което ще запази натиска върху юана, посочва още CNBC.

Към опасенията за влошаващото се състояние на затъналите в дългове строителни предприемачи в страната се прибавя и новината, че две китайски борсово търгувани компании не са получили плащания по падежиращи инвестиционни продукти от Zhongrong International Trust Co.

В същото време China's Country Garden, най-големият частен строителен предприемач в страната, също се очаква в понеделник да преустанови търговията с 11 вида облигации за континенталната част на Китай.

В резултат на минорното настроение фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq губят ранните си печалби и се понижават с по 0,1%. Това идва на фона на загубите от петък, когато изненадващо високите стойности на производствените цени в САЩ поставиха на изпитание пазарния оптимизъм, че инфлацията ще се охлади достатъчно, за да се избегне по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Потребителите продължават да купуват

Данните за продажбите на дребно в САЩ през тази седмица се очаква да покажат ръст на разходите от 0,4%, отчасти благодарение на Prime Day на Amazon.

Златото върви към нови ценови рекорди през 2024Цените на благородния метал обикновено са в обратна зависимост от лихвените проценти


Анализаторите на BofA твърдят пред медията, че данните за разходите по кредитни и дебитни карти предполагат, че продажбите могат да нараснат с 0,7%, като активността около националния празник 4 юли е била по-силна от миналата година.

Подобен резултат би поставил под въпрос благоприятните прогнози на пазара за лихвените проценти, като фючърсите предполагат 70% вероятност Федералният резерв да приключи с политиката си на повишение. Пазарът също така е предвидил намаляване на лихвените проценти с повече от 120 базисни пункта за следващата година, което да започне около март.

Но протоколът от последното заседание на Фед се очаква в сряда и се очаква да покаже, че членовете му искат да запазят отворени възможностите за по-нататъшни повишения, а анализаторите на Goldman Sachs твърдят, че пазарът е отишъл твърде далеч в оценките си за агресивно облекчаване.

"Мотивацията за намаляване извън рецесията би била да се нормализира лихвеният процент по фондовете от рестриктивно ниво обратно към неутрално, след като инфлацията се доближи до целта", казват те. "Нормализирането не е особено спешна мотивация за намаляване и поради тази причина виждаме и значителен риск вместо това Фед да запази стабилността на сегашната си политика."

Цената на петрола расте шеста поредна седмица. Момент или тенденция?През последните шест седмици Брент поскъпна с 15,4%, а WTI - с 18,2%


Анализаторите очакват съкращения от само 25 базисни точки на тримесечие, започвайки от второто тримесечие на следващата година, като в крайна сметка лихвеният процент по фондовете ще се стабилизира на равнище 3-3,25%.

Устойчивостта на икономиката, съчетана с наистина огромното изискване за държавни заеми, задържаха доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на равнище 4,18%, след като миналата седмица тя се повиши с 12 базисни точки. Това повишение стимулира долара спрямо нискодоходната йена, издигайки обменния курс до 145,22 - връх, невиждан от ноември миналата година. След това той все пак се върна обратно до 144,95, пише в заключение CNBC.

Еврото вече достигна най-високата си стойност от края на 2008 г. и се задържа на 158,51 йени. Единната валута на ЕС е по-скоро в границите на диапазона спрямо долара при 1,0933 обменен курс.

Повишението на долара и доходността натежават върху златото, като го задържат на цена от 1 911 долара за тройунция.

Но цените на петрола се движат в обратна посока, тъй като ограниченото предлагане отговаря на прогнозите за силно търсене. Това води до седем поредни седмици на ръст.