Вероятно никой никога няма да успее да обясни защо хората са готови да си причиняват болка в името на това да изглеждат добре. А може би и не трябва. Всеки иска да е по-красив, по-успял, по-богат, по-харесван.


Изхождайки от тази максима, вероятно трябва просто да се опитаме да разберем, че този стремеж е заложен у всеки човек без да съдим и сочим с пръст, защото би било лицемерно.


И така, след модата на силикона в устните и гърдите, след удължаването на косите и изкуствените мигли, след филърите в скулите и ботоска в челото, имаме новa тенденция.


Barbie Botox е инжекция с ботокс на едно определено място – в трапецовидния мускул, разказва CNN. Процедурата първоначално е създадена, за да подпомага освобождаването на напрежението във въпросните мускули, което може да причини мигрена и болки във врата. Сега се прилага не по предназначение, а по естетически причини – за намаляване на размера на раменете и удължаване на врата. И набира популярност в социалните мрежи.


Розово лято. Как марките печелят от фантастичния пластмасов свят на БарбиОще преди премиерата на филма на Грета Гъруиг безброй брандове стартираха колаборации с Mattel

32-годишната Изабел Лукс от Палм Бийч, Флорида, разказва, че при първата процедура нейната цел била е да има по-нежни рамене, подготвяйки се за сватбата си (както и да облекчи болка в горната част на гърба).


„Казах си, че ако всичко мине добре, ще го споделя онлайн. Ако ли не, ще направя същото и поне ще предупредя хората“, разказва тя.

„Когато ботоксът бъде инжектиран, той спира съкращаването на мускула като въздейства върху нервите. С времето това води до отслабване на мускула и смаляването му“, казва за CNN д-р Париша Ачаря, лекар в една от водещите лондонски клиники за естетична медицина.


Макар и да не е най-популярният в Tik-Tok хаштагът Barbie Botox вече има над 7 млн. гледания. Видеото на Изабел пък е видяно от над 250 хил. души. Тя казва, че сама е измислила термина и не смята, че е направила нещо лошо.


„Дойде от идеята, че ще изглеждате повече като Барби, ако го направите, което не е лошо. Удължава врата и изтънява раменете, създавайки много деликатна физика“, казва тя.

@isabelle.lux_/Instagram

Ако обаче тази процедура се извърши грешно или от човек без достатъчно знания, последствията може да са много сериозни. Например парализа на съответния мускул. А след това веществото може да създаде проблеми и на околните мускули.


„Особено в зоната около врата последствията може да са много сериозни, защото се затруднява движението на главата“, казва д-р Ачаря.


Изабел Лукс казва, че е била инструктирана да не носи тежка раница известно време, както и че първите дни я боляло много и е била доста притеснена. Това обаче минава и днес младата жена твърди, че планира втора процедура.


Въпреки това смята, че не трябва да се подхожда лекомислено. Съветва хората да се обръщат към квалифицирани специалисти.

„Ако не можете да го направите по правилния начин, според мен не си струва“, обяснява тя.

Но ако всичко това се превърне в истинска мода, вероятно не са далеч времената, когато ботокс ще се инжектира в трапеца от козметици и други хора без медицинско образование. В много страни т.нар. естетична медицина не е особено регулирана. Както във Великобритания напимер.
„Шокиращо е, че почти всеки може да прилага такива инжекции. Това значи и козметик, и фризьор без абсолютно никакъв опит и никакви познания за човешката анатомия“, казва д-р Ачаря.
Дали ни предстои вълна от инжектиране с ботокс в името на по-нежни женски рамене и тънки вратове е рано да се каже. Ясно е обаче, че ако това излезе извън контрол както други, популярни през последните години процедури, пострадали ще има.