Да станеш богат е трудно, но не и невъзможно постижение.

В повечето случаи то изисква внимателно планиране и дългосрочна стратегия, която включва редица компоненти, като бюджетиране, инвестиране и добро управление на капитала, пише в материал по темата CNBC.

Ново проучване на компанията за финансови услуги Empower показва, че според 67% от представителите на милениалите и поколението Z, най-важният фактор за натрупване на богатство е заплатата, която получават срещу труда си.

За тях тя е по-важна от други фактори като липса на дългове, стабилност на работа и спестовен начин на живот.

Макар че високата заплата има важна роля за увеличаване на материалните активи, сама по себе си тя няма как да ви направи по-богати, ако не използвате тези пари ефективно.

Пари, свобода, добро здраве. Какво е богатството за различните поколения?Инвеститорите от поколението Z се мотивират от преживяванията и реализирането на лични интереси, а не от финансовата си сигурност

"Истинският ключ към натрупването на богатство е колко от сумата в месечния ви чек задържате", обяснява Скот Джонсън, финансов анализатор и главен инвестиционен директор в Adell, Harriman and Carpenter Inc. пред CNBC.

Част от тази сума можете да държите в спестовна сметка – винаги трябва да разполагате с парични резерви за спешни случаи. Но инвестирането в активи като акции, облигации или имоти ще помогне парите да нараснат в дългосрочен план.

Ако спестените пари просто „лежат под матрака ви“, покупателната им способност може да намалее с течение на времето заради причини като нивата на инфлацията.

Инвестирането в евтини индексни фондове е изпитан във времето и одобрен от милионерите метод за натрупване на богатство с почти всеки доход, допълва експертът.

Индексните фондове са практичен начин за инвестиране, защото често са евтини и дават възможност да залагате на различни акции, създавайки автоматична диверсификация. По този начин портфейлът ви не е обвързан с успеха на конкретни компании, което му позволява да преодолее по-добре всяка пазарна нестабилност.

Бавно и скучно: Най-сигурният начин да забогатеете

Дори да не можете да си позволите да заделяте много, добре е да си създадете навик да инвестирате това, което можете.

За разлика от парите в разплащателната сметка, инвестициите се възползват от силата на сложната лихва, която се получава с натрупване върху възвръщаемостта, както и върху първоначалната инвестиция, така че парите ви растат по-бързо.

"Изграждането на богатство се свежда до това да балансирате между живота тук и сега, и да заделяте достатъчно спестявания, които да растат за вас. Колкото по-дългосрочен е този процес, толкова по-устойчиво богатство ще може да натрупате.", съветва Скот Джонсън.