Софийската градска прокуратура иска от съда постоянно арест за бизнесмена Васил Божков.

Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

Държавното обвинение иска арест за Божков само по едно от делата срещу него, свързано с хазартния му бизнес.

По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

По разследването има и секретни доказателства, допълва БТА.

20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков. Едното е за укритите такси от хазартните игри, които бизнесменът е организирал, а другото разследване е така нареченото криминално - за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 г.

Васил Божков е задържан за 72 часа, съобщи прокуратурата (обновена)Предстои му преглед в болницата на МВР и след това евентуален разпит от прокуратурата

Божков е отказал да дава обяснения като обвиняем, съобщава БНТ.

Освен, че е обвиняем, Васил Божков е и призован като свидетел по делото срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, PR-а на партията Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Божков твърди, че е плащал такса "спокойствие" на Борисов. Парите е искал Горанов, а ги е взимала Арнаудова. Борисов отрича всичко това.

Кога бизнесменът ще бъде разпитан, ще зависи от решението за мярката му за неотклонение. По информация на БНР, в призовката му има няколко дати.

Васил Божков ще бъде незабавно задържан, ако днес пристигне в БългарияСлед като през 2020 г. напусна страната, малко преди да стане обект на поредица от разследвания, за него беше издадена международна заповед за издирване

Междувременно, днес Бойко Борисов коментира пред медиите завръщането на Васил Божков след три години и половина в Дубай.

"Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат.

Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко. Последните години виждате приходът в хазарта колко е по-голям.

Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система.

Никакво притеснение, защото това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от БНТ.

Той допълни, че не се притеснява, че Божков може да стане защитен свидетел.