Цените на жилищата в Обединеното кралство през август са били с 5,3% по-ниски в сравнение с предходната година.

Това е най-големият годишен спад от юли 2009 г. насам, тъй като по-високите лихвени проценти са намалили търсенето от страна на купувачите, съобщи ипотечният кредитор Nationwide, цитиран от Reuters.

Само през август цените са се понижили с 0,8%, което е най-големият месечен спад от март насам, след като през юли спадът беше 0,3%, сочат данните на Nationwide.

"Смекчаването не е изненадващо, като се има предвид степента на нарастване на разходите по заемите през последните месеци, в резултат на което активността на жилищния пазар е доста под нивата отпреди пандемията", заяви главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха 15-годишен връхСредният процент на двугодишна фиксирана лихва сега възлиза на 6,66%, според данни на Moneyfacts

От декември 2021 г. насам Английската централна банка повиши лихвените проценти 14 пъти до 5,25%, а финансовите пазари очакват още едно увеличение на лихвите този месец до 5,5%. Одобренията на ипотечни кредити са били с около 20% под нивата от 2019 г., като тази тенденция изглежда ще се запази, добави Гарднър. Въпреки това Nationwide очаква "меко приземяване" за жилищния пазар, тъй като прогнозира, че безработицата няма да се повиши над 5%, а заплатите растат бързо в номинално изражение.

Пред BBC Гарднър заяви, че това означава допълнителен спад от само 1% или 2%.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства Въпреки това Андрю Уишyрт, старши икономист по недвижими имоти в Capital Economics, смята, че цените на жилищата ще спаднат с още 5%, с което общият спад от върха до дъното ще достигне 10,5%. "Смятаме, че данните за август бележат началото на значителен по-нататъшен спад на цените на жилищата", каза той, посочвайки слабостите в последното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители, което показва най-широко разпространения спад на цените от 2009 г. насам.