От януари банките във Великобритания може да имат право да отпускат още по-големи бонуси на висшия си мениджмънт, но е малко вероятно това да помогне на финансовата индустрия на страната да надмине конкурентите си, тъй като висшите банкери не са склонни да заменят солидните фиксирани заплати с несигурни възнаграждения, пише Reuters.

Премахването на съществуващия от близо десетилетие таван на бонусите е основен елемент от британското облекчаване на правилата, които Европейският съюз прие, след Брекзит, за да спре прекомерното поемане на риск, след като данъкоплатците трябваше да спасяват банките по време на световната финансова криза.

Резултатът от консултацията на Английската централна банка и Органа за финансово поведение на Великобритания относно предложението за премахване на ограниченията върху бонусите се очаква през следващите седмици. То ще се прилага за изплащания, получени през 2024 г., въпреки че е възможно началото да бъде изтеглено напред, за да обхване бонусите за 2023 г.

Министрите и регулаторните органи се надяват, че това ще привлече повече банкери от най-високо ниво във Великобритания и ще засили привлекателността на Лондон като международен капиталов център, който се конкурира с Ню Йорк, Сингапур и финансовите центрове на ЕС като Париж и Франкфурт.

Трус в Goldman Sachs: Ще напусне ли поста си президентът Дейвид Соломон Главният изпълнителен директор на банката е обвинен в лошо ръководство и способността му да управлява ефективно компанията е под въпрос


Банкери, юристи и консултанти по възнагражденията обаче твърдят, че високопоставените служители могат да загубят повече, отколкото да спечелят.

"Премахването на тавана няма да привлече повече топ банкери в Обединеното кралство, защото заплащането им ще бъде по-несигурно", заявява пред Reuters Люк Хилдиърд, директор на мозъчния тръст High Pay Centre.

Според последните данни на Европейския банков орган над 70% от банкерите в ЕС, които получават над 1 млн. евро и за които се прилага таванът на бонусите, са били базирани във Великобритания преди тя да напусне блока през 2020 г.

Ограничението на бонусите до 100% от фиксираното възнаграждение - или 200% с одобрението на акционерите, насърчи някои британски банки да допълват основните заплати с индивидуални и често неразкрити надбавки, базирани на конкретната позиция, за да направят възнагражденията по-конкурентни в световен мащаб, припомня информационната агенция.

Според регулаторните органи това затруднява банките да намалят разходите си и да поемат загубите си при спад.

Очаква се обаче много банкери да се противопоставят на замяната на гарантираното възнаграждение с потенциално по-високи бонуси, които могат да се променят рязко през различните икономически цикли.

Глобиха с $549 млн. 11 банки от Уолстрийт заради забранени комуникацииОрганизациите са комуникирали с клиенти през външни канали като WhatsApp, в нарушение на закона


"Много се съмнявам, че ще има драматично връщане към дните преди финансовата криза на ниски базови заплати и високи бонуси", казва и Сюзън Хорн, ръководител на практиката по международна заетост в Paul Hastings. "Имаме криза на издръжката на живота, висока инфлация, невиждани от 70-те години на миналия век индустриални действия от страна на публичния сектор. Всяко обявяване на внезапни промени в структурата на бонусите на дадена банка вероятно ще се окаже противоречиво."

Ако Великобритания се откаже от лимита на бонусите, ЕС ще се превърне в световен отличник. Държави като САЩ, Сингапур, Япония и Швейцария използват други механизми за възпиране на прекомерното поемане на риск, които Великобритания ще продължи да прилага.

Сред тях е да се гарантира, че само част от бонуса се изплаща авансово в брой, а останалата част се изплаща в банкови акции, които могат да бъдат осребрени едва след няколко години, което улеснява "връщането" на наградите в случай на неправомерно поведение.

Токсичен разговор

Банкерите твърдят, че поставянето на бонусите в центъра на вниманието никога не е било полезно за тях, особено в момент, когато милиони хора изпитват затруднения с финансите си. Някои банки вече се сблъскват с негативни заглавия за закриване на сметки и неспособност да прехвърлят повече от по-високите лихвени проценти на спестителите.

"Не можете да си представите по-политически токсична тема за разговор. Това никога не е било искане на банковата индустрия и ние не искаме това да бъде тема на разговор в година на избори", коментира пред информационната агенция старши банкер в международен кредитор, намеквайки за очакваните парламентарни избори във Великобритания през 2024 г.

Moody’s понижи рейтинга на 10 малки и средни американски банкиАгенцията предупреди, че може да направи същото и с някои от големите кредитни институции


Бързото преразглеждане на възнагражденията ще бъде трудно на практика, тъй като по-високите основни заплати са заложени в договорите и изискват съгласието на служителите или промяна на длъжността.

"Въпреки това е възможно това съгласие да не бъде дадено на фона на значителни съкращения в банките през първата половина на 2023 г., съчетани с банкови фалити и сливания", казва Хорн.

Според общественото допитване премахването на ограничението би подкрепило позициите на Великобритания като "място за правене на бизнес".

Не е ясно обаче дали дъщерните дружества и клоновете на банки от ЕС във Великобритания ще продължат да бъдат обвързани с горната граница на блока.

Саймън Патерсън, управляващ директор в Remuneration Associates, заявява, че промяната може да помогне на американските компании, които искат да преместят персонала си от Ню Йорк в Лондон, но европейските банки може да се противопоставят, за да се избегне създаването на двустепенна система за възнаграждения, от една страна, а от друга - ЕС да поиска преместването на повече британски служители на континента.