Годината е 325-та. Мястото – древна Никея. 12 години по-рано император Константин е издал Миланския едикт, с който обявява християнството за равнопоставено с другите религии в империята, и то вече се сблъсква с първите си вътрешни проблеми. Затова и императорът свиква Първи вселенски събор, който поставя началото на традицията всички по-важни въпроси да се решават на подобни общоцърковни събрания.

Сред най-важните теми, които обсъждат 318 епископи от всички краища на християнския свят, е арианската ерес, която отхвърля божествената същност на Христос и го определя просто като „създание Божие“. В крайна сметка Арий, презвитер от Алексанрдия, и неговите последователи са отлъчени от църквата, а в добавка към това събралите се епископи създават т.нар. "Никейски символ на вярата" – текст с 12 члена, в които точно и ясно са изложени основните постулати на християнската вяра, валидни и днес.

Малко повече от 500 години след тези събития Никея е домакин на Седмия вселенски събор, на който е поставено началото на реабилитацията на иконите като светини на християнската вяра. Това се случва в никейската църква „Света София“, в която десетки векове по-късно стоя аз и се взирам в избледнелите фрески по стените, напомнящи за отдавна отминалите събития. От лявата ми страна се намира и до днес запазеното място, на което църковните делегати на Седмия вселенски събор са обсъждали бъдещето на християнската религия, а от дясната – повдигнат подиум, на който само след няколко часа своите молитви към Аллах ще отправят днешните жители на града.



Църквата "Света София" в Изник. В дъното е мястото, където са заседавали делегатите на Седмия вселенски събор. В момента е джамия.

Построена през VII век и реставрирана след голямо земетресението през XI в., „Света София“ е превърната в джамия от Орхан Гази при завладяването на града през 1331 г. и действа като такава и до сега.

Римският театър и крепостта Изник

Днес древната Никея, някога смятан за свещен за християните град, наред с Йерусалим и Ватикана, носи името Изник, а миналото наднича зад всеки ъгъл.

Пример за това е Римският театър – една от най-величествените оцелели постройки от римския период в Анадола. Неговото построяване е било поръчано от римския император Траян на управителя на Витиния Плиний. Първоначално използван за провеждане на гладиаторски битки, с разпространението на християнската религия и забраната на подобни кървави представления той се превръща в арена на религиозни обреди.

Не по-малко впечатляваща е крепостта Изник. Издигнато през 258 г. пр.н.е., укреплението има четири порти, а стените му са високи 10-13 метра. Крепостта разполага със 114 кръгли отбранителни кули, а зоната пред него – с още 131. През годините то е ремонтирано множество пъти, но все още пази духа на своите отдавна забравени строители.



Разкопки на Римския театър в Изник

Езерото Изник и политиката на Турция за устойчив туризъм

Но миналото далеч не изчерпва обектите, с които Изник впечатлява гостите си. Градът е разположен на брега на езерото Изник, известно в древността като Аскания - петото по големина езеро в Турция. Разположено на 85 метра надморската височина, неговата най-дълбока точка е 80 метра, което го прави идеално както за риболов, така и за разходка с лодка или кану. Покрай бреговете му изобилства от чаени градини, лозя и маслинови горички, а също така и от ресторанти, в които умореният от обиколки пътешественик може да опита прясна риба и раци от самото езеро.

През 2014 г. в езерото Изник е открита потънала под водата източноримска базилика, което му печели място в списъка "10-те най-добри открития на 2014" на Археологическия институт на САЩ.

Всички тези дадености превръщат Изник в един от градовете, които Турция иска да развива в своята Програма за устойчив туризъм - резултат от подписано споразумение за сътрудничество със Световния съвет за устойчив туризъм (GSTC). Тази програма превръща

Турция в първата страна, чието правителството започва да работи по толкова мащабен проект в областта на устойчивия туризъм.

„Чрез програмата Турция не само изпълнява задълженията, произтичащи от международни инициативи като Парижкото споразумение за климата, но и се превръша в пример за света с трансформацията на туризма си в тази посока“, обясняват от Министерството на културата и туризма на страната.



Част от стената на древната крепост в Изник

Разработена в съответствие с международните стандарти, Програмата за устойчив туризъм на Турция насърчава обектите и дестинациите да се развиват непрекъснато чрез ефективно, устойчиво планиране, въвеждайки глобалните практики за устойчивост в туристическата индустрия.

За да се гарантира изпълнението на програмата, местата, които попадат в нейния обхват, трябва да отговарят на четири основни изисквани - устойчиво управление, социално-икономическо въздействие, културно въздействие и въздействие върху околната среда.

Информацията за всички сертифицирани обекти и дестинации е достъпна и на интернет страниците на Министерството на културата и туризма на Република Турция. Към февруари 2023 г. повече от 100 обекта в страната са получили сертификат за устойчив туризъм чрез 100% съответствие с международните критерии, а идеята на правителството е до 2030 г. всички обекти за настаняване в Турция да отговарят на световните практики за устойчивост.

Пътят към Витиния: От София, през Истанбул до древното миналоЕдно пътуване от Кадикьой и „Кулата на девицата“ до останките на древното царство
След всичко казано до тук надали ще е изненада за някой, че Турция е сред първите три държави с най-много регистрации в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Така че, независимо дали сте любители на историческите забележителности, на устойчивия туризъм или просто на добрата храна, Турция е едно от местата по света, на които бихте се чувствали в свои води.

А какво да кажем за Изник – от Първия вселенски събор до днес градът съчетава всички тези аспекти по неповторим начин и чака всеки, който иска да го посети, с отворени обятия. Точно както древна Никея на два пъти е отворила вратите си за някои от най-важните решения в историята на християнската църква.

Иван Гайдаров