Какво е влиянието на хората, работещи дистанционно или по хибриден модел върху имотния пазар? Отговор на този въпрос се опитва да даде проучването Fannie Mae National Housing Survey, като се допитва до повече от 3000 притежатели на ипотечни кредити, собственици и наематели в САЩ, съобщава CNN.

Според доклада все повече хора са склонни да се преместят в по-евтини райони, отдалечени от офисите в градските центрове, отколкото преди няколко години. Нивата на дистанционна и хибридна работа, които са забележително устойчиви спрямо пандемичните години, дават възможност на хората да се преориентират към по-достъпни жилища.

Докладът разкрива също така, че "достъпността" е най-важният фактор при намирането на място за живеене, както за наемателите, така и за собствениците на жилища.

В началото на годината 22% от работещите от разстояние и хибридните работници са заявили, че са готови да се преместят в друг регион или да увеличат броя на пътуванията си. Само 14% от тях са били готови да направят това през третото тримесечие на 2021 г.

Проучването показва също така, че сред работещите от разстояние във всички възрастови и социални групи има ръст на желаещите да се преместят или да живеят по-далеч от работното си място в сравнение с 2021 г., но по-младите - тези на възраст между 18 и 34 години, са значително по-склонни от по-възрастните да живеят или да пътуват на по-голямо разстояние от работата си. Делът на желаещите да направят това е скочил от 18% през 2021 г. до 30% през 2023 г.

"Смятаме, че тази по-голяма готовност за живот по-далеч от работното място може да е признак, че някои работници се чувстват по-сигурни за своя режим на отдалечена работа или за способността си да намерят друга такава, ако настоящият им работодател промени политиката си", пишат изследователите.

Барселона е глобален лидер сред градовете за работа от разстояние Испанският град има ниски разходи за живот в сравнение с други европейски дестинации, популярни сред дигиталните номади
Дистанционната и хибридната работа може би ще се задържат като модел на заетост и през следващите години, или поне толкова дълго, че хората да имат предвид този аспект при закупуването или наемането на нов дом, установяват също така изследователите.

Въпреки изискванията на ръководителите на някои известни компании служителите им да се върнат изцяло в офиса, делът на работещите дистанционно или в хибриден модел остава изненадващо постоянен в ерата след пандемията, обясняват от Fannie Mae.

През първата половина на годината 35% от анкетираните са работили изцяло дистанционно или хибридно, като са съчетавали известно време на работното място и известно време у дома. Това е само леко намаление в сравнение с 36% през 2021 г. В същото време делът на работещите, които ходят на работното си място или в офиса всеки ден, е останал непроменен - 49%, както през 2021 г. Процентът на хората, работещи изцяло дистанционно, се е повишил до 14% през тази година от 13% през 2021 г.

Собствениците на жилища продължават да са малко по-склонни да работят от дома си, отколкото наемателите. Хората с по-високо образование и по-високи доходи също са по-склонни да работят от дома си, което съответства на ситуацията през 2021 г., сочи още проучването.

Само 30% от хората с по-ниски доходи, получаващи 80% от средния доход в даден район, биха могли да работят дистанционно или хибридно през 2021 г., а към тази година този дял е намалял до 27%. В същото време 42% от хората с по-високи доходи, които получават 120% от медианния доход в района си, са имали възможност да работят от дома си през 2021 г., като този брой остава непроменен през 2023 г.

Неприятният извод, посочват анализаторите, е, че хората с по-ниски доходи, които на практика имат най-голяма нужда от достъп до евтини жилища, намиращи се по-далеч от ядрото на града, са и тези, за които е най-малко вероятно да работят от разстояние.

Работещите от вкъщи чувстват по-слаба връзка с мисията на компанията Все повече хора, които работят от вкъщи, казват, че не чувстват връзка с мисията на своите работодатели
Достъпността става приоритет

Тъй като достъпа до жилищата пострада през последните няколко години, когато наемите се повишиха, цените също, а лихвите по ипотечните кредити се покачиха до рекордни за последните десетилетия стойности, не е изненадващо, че "достъпността" е най-важният фактор за хората при избора на нов дом - 36%.

И при собствениците на жилища, и при наемателите се наблюдава ръст в приоритизирането на "достъпността", но увеличението е най-голямо сред наемателите, като от 21% през 2014 г. към днешна дата този процент достига 46.

"Поразителното преориентиране към достъпността като основен фактор за следващо преместване сред всички респонденти на проучването обосновава необходимостта домакинствата да намерят начини да се справят със значителното увеличение на лихвите по ипотечните кредити, цените на жилищата и наемите през последните няколко години", пишат изследователите.

И това оказва влияние върху това къде хората търсят жилище и на какво дават приоритет, когато търсят.

„Живеят повече, работят по-малко“ - с какво се примиряват работодателите?Дори когато заетостта расте бързо, служителите работят по-малко часове сега, отколкото през 2019 г.
"Ценовата достъпност на жилищата може да бъде и причина за увеличаване на желанието на работещите от разстояние да се преместят или да живеят по-далеч от работното си място, особено като се има предвид, че в миналото по-краткото пътуване до по-гъсто населените пазари на труда се е считало за първокласно удобство", добавят те.

В доклада се посочва, че хората все по-често поглеждат към предградията, което е част от продължаващата от 2010 г. насам тенденция, а анализаторите добавят:

“Нарастващият дял на работещите от разстояние наематели и собственици на жилища, които са готови да живеят по-далеч от работното си място, дава на работодателите достъп до по-широк пазар на труда, което би могло да бъде полезно, ако спад в икономическата активност доведе до по-голям процент на загуба на работни места".