Лидерите на най-богатите и влиятелни държави в света ще участват в двудневната среща на върха на Г-20 в Ню Делхи, която започва на 9 септември.

За първи път Индия ще бъде домакин на форум на толкова високо равнище, отбелязва Reuters.

Слоганът на срещата на върха тази година произлиза от санскритската фраза "Vasudhaiva Kutumbakam", което се превежда като "Светът е едно семейство".

За събитието индийската столица беше украсена с декоративни цветя и фонтани на кръговите кръстовища, а обществените сгради и тротоарите получиха слой свежа боя.

Сигурността се осигурява от системи за борба с дронове, хартиени макети на лангури, за да плашат агресивните маймуни и 130 000 полицейски и паравоенни служители.

Срещата на върха на Г-20 в Делхи е заплашена от агресивни маймуниПланира се в локациите около форума да бъдат изпратени специално обучени хора, които могат да имитират звуците на животните

По време на едногодишното председателство на Индия, блокът съсредоточи дискусиите върху повече заеми за развиващите се страни, реформиране на правилата за международния дълг, регулации за криптовалутите и въздействието на геополитическата несигурност върху продоволствената и енергийната сигурност.

Досега обаче блокът не е направил нито едно съвместно изявление, тъй като остава дълбоко разделен по отношение на войната в Украйна. Докато Русия и Китай са против обвиняването на Кремъл за инвазията, западните държави, включително САЩ, Франция и Канада, се стремят към категорично осъждане като условие за съвместно изявление.

На форума в Ню Делхи Китай ще бъде представен от премиера Ли Цян, а не от президента Си Дзинпин, а Русия потвърди отсъствието на президента Владимир Путин, което предполага, че нито една от двете страни няма да се присъедини към консенсуса.

По примера на Путин: Си Дзинпин може да пропусне срещата на Г-20 в ИндияОчаква се премиерът Ли Цян да представлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи

Това означава, че двудневната среща ще бъде доминирана от Запада и неговите съюзници, отбелязва Reuters. Сред лидерите на Г-20, които ще присъстват, са президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия и Фумио Кишида от Япония.

Провалена среща на върха ще разкрие истинските граници на сътрудничеството между западните и незападните сили и ще подтикне страните да удвоят усилията в свой интерес, смятат анализаторите.

Неуспехът в постигането на консенсус ще навреди и на дипломатическите пълномощия на индийския министър-председател Нарендра Моди, който използва председателството, за да укрепи позицията на Ню Делхи като икономическа сила и лидер на глобалния юг.

Ако срещата на върха се провали, Ню Делхи и особено Моди ще претърпят сериозен дипломатически и политически неуспех, смятат анализатори.

Индия, която не е осъдила нахлуването на Русия в Украйна, ще трябва или да убеди блока да се съгласи на съвместно изявление - т.нар. декларация на лидерите или да позволи председателството ѝ да бъде първото, което приключва без такова комюнике от 2008 г. насам.

Зеленски призова лидерите от Г-20 за възстановяване на мираЗеленски каза, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна

"Позициите се втвърдиха след срещата на върха в Бали", заяви високопоставен индийски правителствен служител пред Reuters, визирайки срещата на върха през 2022 г., проведена в Индонезия. "Русия и Китай втвърдиха позицията си оттогава, постигането на консенсус ще бъде много трудно".

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще блокира заключителната декларация на срещата на върха на Г-20, ако тя не отразява позицията на Москва по отношение на Киев и други кризи. Дипломати заявиха, че приемането на позицията на Москва е малко вероятно и срещата на върха най-вероятно ще завърши с издаването на необвързващо или частично комюнике.

"Отсъствието на Си може да е опит на Пекин да забие пирон в ковчега на Г-20, само няколко седмици след като разшири организацията БРИКС, която в по-голяма степен съответства на китайския мироглед", смята Дейвид Болинг, директор в консултантската компания Eurasia Group.

Дипломация на гнева: Защо срещата на БРИКС не е като западните форумиБлокът, в който членуват единствените страни с население над 2 млрд. души, три ядрени сили и две богати на петрол държави, не може да бъде отписан от международната сцена

Индия е член на БРИКС, заедно с Русия, Китай, Бразилия и Южна Африка и по-рано имаше известни опасения относно разширяването на блока. Но на срещата на върха в Йоханесбург миналия месец тя се присъедини към консенсуса относно критериите за новите участници.

По време на своето председателство на Г-20 Индия се опита да измести на заден план различията по отношение на Украйна и настоя за резолюция по въпросите на изменението на климата, дълга за уязвимите държави, правилата за криптовалутите и многостранните банкови реформи.

Ню Делхи също така се опита да излезе от задънената улица по отношение на сделката, която позволява безопасен износ на украинско зърно през Черно море, но е малко вероятно Русия да отстъпи от противопоставянето си на плана, заявиха индийски представители.

През годината не беше постигнат голям напредък по преговорите за преструктуриране на дълга и минимален глобален корпоративен данък, но Индия успя да получи подкрепа от САЩ и МВФ за всеобхватни глобални правила за криптовалутите.

Г-20 не постигна споразумение за намаляване на изкопаемите гориваСрещата в Индия беше прекратена поради несъгласия, включително по отношение на планираното утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г.

На 1 декември Индия ще предаде председателството на Бразилия.

Г-20 осигурява 80% от световното брутно вътрешно производство (БВП) и 75% от международната търговия.

В него членуват Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Обединеното кралство, Съединените щати и Европейският съюз.

Въпреки че в първите години след основаването се срещат само ръководители на министерствата на финансите, след финансовата криза от 2008 г. ръководителите на всички държави членки решават да се срещат веднъж годишно на среща на върха на лидерите, припомня Reuters.