Управителят на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич каза, че очаква инфлацията в страната да продължи да се понижава и уточни, че месечно й ускоряване през август се дължи на по-високите цени на енергоносителите, съобщи хърватската новинарска агенция ХИНА, цитирана от БТА.

На въпрос на местната телевизия Нова дали е очаквал годишната инфлация да се повиши от 7,3 процента през юли на 7,8 процента през август, той каза, че инфлацията е точно такава, каквато са очаквали.

В момента освен цените на горивата, всички останали компоненти на основната инфлация намаляват - като например цените на услугите, храните, индустриалните продукти и дълготрайните потребителски стоки, каза Борис Вуйчич.

През август цените на петрола на международния пазар се повишиха с 8 на сто, което доведе до по-високи цени на горивата.

„Очакваме тенденцията на понижаване на инфлацията да продължи, както прогнозирахме и както се случва от миналия ноември, когато показателят достигна своя максимум, освен ако няма нов шок на енергийния пазар, което не е изключено, но не го очакваме в момента", каза Борис Вуйчич.

История на успеха: Как Хърватия изкова пътя си към еврозонатаПриемането на еврото е логичната стъпка за малките икономики, заяви зам.-управителят на Хърватската национална банка

От първи януари тази година Хърватия е член на еврозоната и Шенгенското пространство.

Хърватската национална банка е част от Европейската централна банка, която повишава лихвите, за да намали инфлацията, каза още Вуйчич.

Макар инфлацията в Хърватия да намалява тя е по-висока, отколкото в Западна Европа, но по-ниска, отколкото в Източна Европа, тъй като делът на храните в потребителската кошница в Източна Европа и Хърватия е по-висок, каза той.

Два компонента поддържат високата инфлация в Хърватия, храните и услугите, особено при хотелиерските услуги, каза Вуйчич.

„Това, което виждаме в момента е, че заплатите и доходите растат. Заплатите растат по-бързо от инфлацията и докато е така, особено при услугите, това също поддържа относително по-високи цени,“ посочи още хърватският централен банкер.