Директното кредитиране - ключов, но скъп източник на кредити за по-рисковите европейски компании, от който банките често се въздържат, се ограничава все повече, което е нов знак, че агресивното повишаване на лихвените проценти може да започне да предизвиква напрежение при финансирането и да изостри икономическите проблеми на бизнеса в блока.

Според нови данни, цитирани от Reuters, набирането на средства и сключването на сделки в европейските частни дългови фондове рязко са намалели. Европейската индустрия за частно кредитиране, която процъфтява след финансовата криза от 2008 г., когато банките с ограничени капиталови възможности намаляват кредитирането, е набрала 26,1 млрд. евро нови инвестиции досега през 2023 г., сочат данни на анализаторската компания Preqin. Това представлява 34% спад спрямо същия период на миналата година и следва тенденцията от рекордната в негативен аспект по отношение на привлечен капитал от сектора 2022 г. Частното кредитиране намалява, тъй като банките в еврозоната намаляват количеството на отпусканите заеми, а бизнес активността се забавя.

Широкият показател М3 за паричното предлагане в еврозоната се понижи през юли за първи път от 2010 г. насам, а Английската централна банка е обезпокоена от недостига на финансиране при небанковото кредитиране, посочва още информационната агенция и цитира Франческо Сандрини, ръководител на отдела за мултиасетни стратегии в Amundi, най-големия мениджър на активи в Европа, който казва:

"Смятаме, че през следващите две тримесечия финансовите условия ще се влошат значително".

Европейската централна банка е направила 425 базисни пункта затягане на политиката си през този икономически цикъл, а английската - повече от 500. Сега тези стъпки започват да се усещат все по-болезнено.

ЕС е в двойна криза, но може да избегне рецесия, смята Паоло Джентилони


Директните кредитори, които в преобладаващата си част финансират предприятия, подкрепени от частни капитали, и такива от средния пазар, са затворили едва 111 сделки през второто тримесечие на 2023 г., показват нови данни на Deloitte, което е с 48% по-малко от същото тримесечие на миналата година и най-ниското ниво от третото тримесечие на 2020 г. насам.

Директорът на отдела за дългови консултации в областта на корпоративните финанси на Deloitte Андрю Круикшанк описва частното финансиране като "по-трудно за организиране", което вероятно е индикация за предстоящи главоболия за собствениците на предприятия, желаещи да вземат заеми, както и за компаниите, които искат да заменят падежиращите си дългове.

По думите му към днешна дата сделките "отнемат повече време, отколкото традиционно", като Deloitte наблюдава "ръст" на частните кредитори, които изискват замяна на дълг срещу активи - практика на придобиване на собственост върху бизнеса, когато кредитополучателите изпитват затруднения при изплащането на заемите си.

Според Круикшанк частните заеми могат да се увеличат по-късно през годината, но е малко вероятно да достигнат нива, които да "обърнат лошата година досега".

Задължения

Ограничаването на кредитирането засилва очакванията, че ще се увеличат случаите на неизпълнение на корпоративни задължения. Според Fitch Ratings до края на 2024 г. делът на неизпълнението на заеми с ливъридж ще достигне 8,5%, което е увеличение спрямо 1,7% през юли.

Лихвите по депозити не мърдат, а европейците са все по-гневни на банкитеВложителите се оплакват, че банките бързо са повишили лихвите по ипотечните кредити, но не и тези по спестовните сметки


Частните дългови фондове начисляват на кредитополучателите солидна премия над референтните лихвени проценти по заемите в еврозоната, като доходността вече надхвърля 12%, твърди на свой ред Pictet.

Патрик Маршал, ръководител на отдел "Фиксирана доходност" за частните пазари във Federated Hermes, очаква затягане на ликвидността в бъдеще:

"Ще видим, че кредиторите в някои сектори на индустрията ще се концентрират върху собствените си портфейлни проблеми, вместо да отпускат нови заеми“.

Европейските компании, подкрепени от частен капитал, сега изразходват около 36% от печалбата си преди лихви и данъци за плащания по дългове, в сравнение с 23% през 2021 г., изчислява още Fidelity International.

Файсал Рамзан, партньор в адвокатската кантора Proskauer Rose, който консултира частни кредитни фондове, заявява, че не очаква много фалити, но добавя, че през последните "три или четири месеца" кредиторите са започнали да се "приближават" към компаниите с отслабващи перспективи, за да "се опитат да предотвратят всичко, което идва по веригата".

Тест за високите лихви

Английската централна банка губи много от облигации и ще става още по-лошоПо-високите лихвени проценти понижават стойността на закупените от BOE държавни облигации


Някои представители на сектора отбелязват, че европейският пазар на частни заеми все още не се е сблъсквал със среда на високи лихвени проценти.

Марк Бренке, ветеран на пазарите за частно финансиране и ръководител на отдела за частно кредитиране в Ardian – фонд, управляващ активи на стойност 150 млрд. долара, заявява, че повечето европейски директни кредитори "имат опит само от 2012 или 2014 г.". В същото време лихвените проценти в еврозоната и Обединеното кралство достигат съответно 23- и 15-годишен връх.

Според анализатори високите лихвени проценти също са изиграли роля за това частното кредитиране да стане по-малко привлекателно за институционалните инвеститори. За сравнение, когато доходността на 10-годишните съкровищни облигации спада под 1% през 2020 г. и под 2% в началото на 2022 г., пенсионните фондове и застрахователите използват именно частни кредити, за да създадат допълнителен доход, казва Крис Сиър, главен изпълнителен директор на консултантската компания за управление на активи ClearGlass Analytics.