Като вицепрезидент на Google Asia Pacific Сапна Чада най-много се вълнува от „историята за растежа“ на региона.

„Само през последните години успяхме да привлечем над 100 милиона нови интернет потребители от Югоизточна Азия. Виждате бързината, с която те се адаптират и възприемат промените“, казва тя в интервю за CNBC.

Чада, която отговаря за дейността и бизнес стратегията в Южна и Югоизточна Азия, иска членовете на екипа ѝ да притежават същите умения и качества. „Търся хора, които имат желание да обменят идеи, да създават иновации и да не се примиряват със статуквото“, добавя тя.

„В Google забелязваме, че най-добрите служители имат една обща черта – нагласа за развитие. Тя е сред най-силните двигатели на добрите резултати и представяне“, казва още Чада.

Сапна Чада / Google

По какво се отличава кандидатът, който притежава „нагласа за растеж“

Според Чада нагласата за растеж означава човек да вярва, че трябва да продължава да се учи и че винаги може да се развива. Един от въпросите, които тя задава по време на интервю за работа, е: „Кое е последното нещо, което научихте?“

„Това е един от начините да откриете такъв кадър – като се поинтересувате какво правят хората, за да развиват себе си“, обяснява тя и добавя: „Поели ли сте инициативата сами да научите нещо извън своята сфера? Защото аз искам да се уча от вас.“

Отговорът на този въпрос е индикация не просто за нагласа за растеж, но и за желанието на човек „да обменя информация и да работи в екип“, смята вицепрезидентът на Google Asia Pacific. „Това е жизненоважна черта в контекста на съвремието, където технологиите продължават да напредват и обменът на знания подхранва една здравословна среда на любопитство и растеж“, казва още Чада.

Друго качество, което вицепрезидентът на Google Asia Pacific търси, е склонност човек да признава, че е допускал грешки, и умение да извлича поуки от тях. „Може би е опитал нещо, което не се е получило от първия път, но е осъзнал какво може да подобри. Признаването на това е изключително важно“, допълва тя.

Как да изпъкнете пред компании, за които уменията са по-важни от дипломитеКомпаниите променят подхода си при наемане, като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит

Как да изградим нагласа за растеж

Един начин човек непрекъснато да се развива е, „като възприема кариерата си не като стълба, която трябва да изкачи, а като детска катерушка“, казва Чада. „Важно е да сме склонни да се движим и настрани, а не само нагоре. Търся хора, които са фокусирани не само върху кариерното си израстване, но и върху това да обогатяват кръгозора и набора си от умения, за да ги прилагат в бъдеще“, добавя тя.

Вицепрезидентът на Google Asia Pacific споделя, че в предишна месторабота е получила предложение да освободи поста на продуктов мениджър, за да стане съветник на главния изпълнителен директор. „Първоначално не бях сигурна дали е за мен, но се оказа, че именно тази работа ми помогна да израсна най-много – даде ми възможност да разсъждавам на по-високо ниво и да работя пряко с високопоставени мениджъри, което от своя страна силно повлия управленския ми стил“, споделя тя.

5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

Надграждането на уменията е изключително важно и за приспособимостта ни към работните места и възможностите на бъдещето, смята Чада. „Нови технологични тенденции възникват всяка година. Когато интернет „избухна“, инвестирахме време да се научим да разработваме уебсайтове, а по-късно и мобилни приложения, когато те набраха популярност“, обяснява тя.

На същия принцип много професии ще изглеждат различно в бъдещето, особено с навлизането на изкуствения интелект, който има потенциала да допълва някои умения. „Макар терминът „изкуствен интелект“ да се използва по-масово едва отскоро, той съществува от доста време. AI не е нова тенденция, нито мимолетен хит“, добавя Чада.

На пазара на труда: AI прави меките умения задължителни за поколението ZKритичноto мислене, гъвкавостта и интелектуалното любопитство гарантират конкурентни предимства в ерата на AI

Затова Google Cloud например предлага безплатни въвеждащи обучения, които да помогнат на потребителите да се запознаят с основите на генеративния изкуствен интелект на „малки хапки“. През последната година чатботът GPT предизвика нова вълна от интерес към генеративния AI и оттогава технологични гиганти като Google и Microsoft търсят начини да го внедрят в бизнеса си.

„Поемайте инициативата да учите неща извън своята сфера – чрез онлайн курсове, нетуъркинг събития, разговори с колеги или просто четене на актуалните новини“, съветва Сапна Чада.