Технологичните акции притиснаха S&P 500 във вторник, след като софтуерният гигант Oracle отчете тримесечни приходи, които разочароваха инвеститорите, и даде слаба прогноза за текущия период..

Отстъплението на най-големия сегмент на S&P 500 изпрати широкия индекс надолу с 0,6%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 1%. Dow Jones Industrial Average, който е по-малко повлиян от технологичните акции, се понижи с 0,1%, или около 18 пункта.

Технологиите са един от най-добре представящите се сектори на фондовия пазар тази година с ръст от 39%, в сравнение с ръст от 16% на S&P 500. Но докладът на Oracle изглежда намали привлекателността им, поне за деня, коментира The Wall Street Journal.

Акциите на Oracle се сринаха с 13% - най-голямото им еднодневно процентно понижение от март 2002 г.

Акциите на Microsoft паднаха с 1,8%, Adobe загуби 3,9%, а Broadcom отстъпи с 1,7%.

Акциите на Nvidia се понижиха с 0,7%, закривайки на червено пета поредна сесия, най-дългата им от декември насам, според пазарните данни на Dow Jones.

Акциите на Apple се понижиха, оставайки на отрицателна територия след годишното събитие на компанията, представящо новата iPhone гама. Акциите на компанията приключиха деня със спад от 1,7%.

Новият iPhone 15: Титаниев корпус и подобрени възможности на същата ценаВъпреки че компанията не акцентира на AI, технологията е в основата на няколко нови функции

Акциите на автомобилните производители се повишиха, след като профсъюзът на обединените автомобилни работници смекчи исканията си за увеличение на заплатите. Акциите на Ford спечелиха 1,9%, а тези на General Motors и на собственика на Chrysler Stellantis напреднаха с 2,6%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се понижи до 4,263% от 4,287% в понеделник.

Цените на петрола се покачиха, като глобалният референтен суров петрол Брент поскъпна с 1,6% до 92,06 долара за барел.

Джейми Даймън не смята, че икономиката на САЩ ще продължи да процъфтяваГлавният изпълнителен директор на JPMorgan Chase каза, че докато икономиката на САЩ се справя добре, би било „огромна грешка“ да вярваме, че това ще продължи години наред

Днес инвеститорите очакват доклада за индекса на потребителските цени в САЩ, най-важните данни за инфлацията, преди срещата на комисията за определяне на лихвените проценти на Федералния резерв следващата седмица. Данните за производствените цени и за потребителското настроение в следващите дни също ще повлияят на очакванията за решението на централната банка.

Трейдърите смятат, че Фед ще остави лихвените проценти на сегашното им ниво на септемврийското си заседание, но са разделени относно шансовете за ново увеличение преди края на годината.

Колко високо Фед ще повиши лихвите и колко дълго ще ги държи високи е критичен въпрос за мениджърите на активи, които претеглят привлекателността на рискови активи като акциите. Посоката на лихвените проценти също влияе върху очакванията на инвеститорите за това кога САЩ може да навлязат в следващата си рецесия.

Американците харчат повече и отварят вратата на Фед за още по-високи лихвиПредпочитаният от Фед измерител на потребителските цени - индексът на разходите за лично потребление (PCE) - се е повишил с 0,2% през юли спрямо предходния месец

Анализаторите разглеждат различни ъгли на пазара за сигнали за икономическите перспективи. Акциите на компаниите в сектора на материалите и промишлеността, които се колебаят, когато икономиката изглежда нестабилна, се понижават този месец. Тези в сектора на комуналните услуги, които често се представят добре, когато има опасения от рецесия, се повишават, намалявайки спадовете си от началото на 2023 г.

В Европа, където инвеститорите също очакват нервно икономическите данни от САЩ, Stoxx Europe 600 падна с 0,2%, като акциите на химическите компании се понижиха с 1,5%, а тези на автопроизводителите и телекомите добавяха 0,7%. В Азия хонконгският Hang Seng се понижи