Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес, че Европейският съюз започва разследване на субсидиите за електрически автомобили, идващи от Китай, отстъпвайки на призивите на Франция да отвърне на удара на нарастващия внос, за които Politico писа в началото на седмицата.

Съобщението следва месеци на натиск от страна на Париж и неговите представители в EV индустрията и Европейската комисия да започнe разследване срещу китайски EV производители, които крадат дял от пазара от европейските.

„Сега световните пазари са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. А цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар“, каза Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз и обяви, че ЕК започва антидъмпингово разследване на електрически превозни средства, идващи от Китай. „Европа е отворена за конкуренция, а не за надпревара към дъното“, добави тя.

Франция иска от Фон дер Лайен да обяви мерки срещу китайските електромобилиБрюксел и Берлин са все по-раздразнени от френската позиция, която може да предизвика търговска война с Китай

Подобно разследване би могло да отвори вратичка на Европа към налагането на допълнителни мита на китайски превозни средства, за които смята, че се продават нечестно евтино с цел да пометат европейските конкуренти. В по-широк план това бележи поредната стъпка в трансформацията на Европа от най-големия блок за свободна търговия в света към изграждане на търговски защити в ерата на деглобализация, посочва Politico в коментар след изказването на Урсула фон дер Лайен.

Вероятно разследването ще бъде на първо място в дневния ред на търговския диалог на високо ниво между ЕС и Китай в Пекин, който е условно насрочен за 25 септември, преди двустранната среща на върха по-късно тази година.

В речта си Урсула фон дер Лайен каза още, че докато Европа трябва да се защитава от нелоялни търговски практики, е също толкова жизненоважно да продължи да говори с Китай. „Намаляване на риска, а не отделяне – това ще бъде моят подход с китайското ръководство“, каза тя.

Още акценти от речта на Урсула фон дер Лайен

"Нека най-после приемем България и Румъния в Шенген, без повече да отлагаме", призова председателят на Европейската комисияв годишната си реч пред Европейския парламент в Страсбург за състоянието на ЕС.

Тя заяви, че ЕС е подобрил охраната на границите. "Благодаря специално на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти. България и Румъния доказаха, че са част от Шенген, нека най-после ги приемем, без повече отлагане", каза фон дер Лайен.

Повече подкрепа за вятърната енергия

ЕС ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергия в Европа в момент, когато компаниите от сектора се борят с предизвикателства като инфлацията стана ясно още от речта на председателя на ЕК.

"Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в ЕС. Ще се фокусираме върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки", каза Фон дер Лайен, цитирана от Reuters и БТА.

Слънчевата енергия спасява електропреносната мрежа на Южна Европа Слънцето е осигурило почти 24% от електроенергията в Испания през юли тази година, в сравнение с 16% през юли 2022 г.

27-те страни членки имат едни от най-амбициозните цели са разширяване на дела на възобновяемите източници на енергия и Европарламентът прие окончателно вчера правно обвързващата цел 42,5% от енергията в ЕС да е от възобновяеми източници до 2030 г. Европейската офшорна вятърна промишленост предупреди правителствата, че не е достатъчно голяма, за да изпълни целите за доставка на зелена енергия и изисква по-сериозна политическа подкрепа - най-вече по отношение на изграждането на вятърни ферми в Европа.

Окончателните решения за инвестиции в европейски офшорни вятърни ферми удариха 10-годишен минимум през 2022 г., тъй като разработчиците се сблъскват с рекордно висока инфлация, повишаване на лихвите, по-високи такси за лизинг на морското дъно и нестабилни енергийни пазари.

Оттогава инвестирането се е възстановило, но през идните години европейските разходи за вятърна енергия вероятно ще са под поставената цел, твърдят анализатори. Това може да повиши риска от все по-голяма зависимост от Китай и други страни.

"От вятърната енергия до стоманата, от батериите до електрическите превозни средства, амбицията ни е кристално ясна. Бъдещето на нашата чиста технологична промишленост трябва да се създава в Европа", подчерта Урсула фон дер Лайен в речта си.

ЕС иска да създава технологии на бъдещето. Държавите ще плащат ли за това?Брюксел скоро ще разкрие схема за подпомагане на европейските производители. Но тъй като финансите на страните вече са натоварени, намирането на допълнителни пари ще бъде трудно

ЕС има нужда от общо финансиране за промишлената си политика
ЕС се нуждае от промишлена политика, която ще я държи в челните редици на критичните и нововъзникващи технологии и за тази цел е необходимо общо финансиране, каза още Урсула фон дер Лайен в речта си пред ЕП. "Запазването на водещата роля на Европа по отношение на критичните и нововъзникващи технологии е императив за икономическата и национална сигурност . Тази европейска промишлена политика се нуждае от общо европейско финансиране", каза председателят на ЕК. Като част от предложението за промяна на дългосрочния бюджет на ЕС, изпълнителният орган на ЕС предложи през юни да създаде Европейска платформа за стратегически технологии (STEP), която ще спомогне за стимулиране на частни инвестиции в критични технологии. Платформата, която е по-малко амбициозна версия на първоначалния Суверенен фонд на ЕС , предложен от ЕК миналата година, ще използва някои съществуващи бюджетни средства и допълнителни 10 милиарда евро (10,7 милиарда долара), за да генерира инвестиции от 160 милиарда евро. "С Европейска платформа за стратегически технологии можем да насърчим, използваме и насочваме фондовете, за да инвестираме във всичко от микроелектроника до квантови изчисления и изкуствен интелект. От биотехнологии до чисти технологии. Компаниите ни се нуждаят от тази подкрепа, ето защо настоявам за бързо споразумение относно бюджетното ни споразумение", каза Урсула фон дер Лайен пред Европарламента.

Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия

Недостигът на работна ръка е ключов препъникамък пред конкурентоспособността на ЕС

Липсата на работна ръка е основен проблем пред конкурентоспособността на ЕС, каза още председателят на ЕК. Тя се обяви за улесняване на достъпа до трудовия пазар за младежите, жените и квалифицираните мигранти. "Милиони родители, най-вече майки, се борят да съвместяват работата и семейството, тъй като няма кой да гледа децата им. А 8 милиона младежи нито работят, нито учат, нито се квалифицират. Това е една от най-сериозните пречки пред конкурентоспособноста ни", заяви тя пред Европейския парламент. "Недостигът на работна ръка вреди на капацитета за иновации, растеж и просперитет. Именно затова трябва да подобрим достъпа до трудовия пазар най-вече за младежите и жените. А освен това се нуждаем и от квалифицирани мигранти", заяви Фон дер Лайен.