Производството и продажбите на дребно в Китай нарастват с по-бързи от очакваното темпове през август, но спадът на инвестициите в засегнатия от дълбока криза сектор на недвижимите имоти заплашва да провали множеството мерки за подкрепа, които стабилизират донякъде някои части от разклатената икономика.

Китайските законодатели, пише Reuters, са изправени пред трудната задача да се опитат да съживят растежа след краткия подем след края на пандемията на фона на трайната слабост на ключовия сектор на недвижимите имоти, нестабилната валута и слабото световно търсене на промишлени стоки.

Индустриалното производство в страната се е увеличило с 4,5% през август спрямо година по-рано, сочат публикуваните в петък данни на Националното статистическо бюро (НСБ), като това е ускорение спрямо темпа от 3,7% през юли и надхвърля очакванията за увеличение от 3,9% в анкета на информационната агенция сред анализатори. Растежът е най-бързият от април насам.

Продажбите на дребно, които са показател за потреблението, също нарастват с по-бърз темп от 4,6% през август, подпомогнати от летния туристически сезон, като това е и най-бързият растеж от май насам. Ръстът от юли е 2,5%, а анализаторите очакваха увеличение от 3% за миналия месец.

Оптимистичните данни предполагат, че поредицата от неотдавнашни мерки за подкрепа на икономиката започват да дават резултат, което мотивира JP Morgan да повиши прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Китай през 2023 г. до 5% от предварителните 4,8%.

Югоизточна Азия иска връзки и със САЩ, и с Китай. Възможно ли е товаВ миналото не беше необходимо страните да са приятели, за да правят бизнес. Насърчавахме взаимозависимостта като начин за стабилност. Но този консенсус приключи, смятат лидерите в региона


ANZ също повишава прогнозата си за растежа на втората по големина икономика в света с 0,2 процентни пункта до 5,1%.

Въпреки това трайното възстановяване далеч не е сигурно, прдупреждават анализаторите, главно поради факта, че доверието в затруднения сектор на недвижимите имоти остава ниско и продължава да бъде основна спирачка за растежа.

"Въпреки признаците за стабилизиране на производството и свързаните с него инвестиции, влошаването на инвестициите в недвижими имоти ще продължи да оказва натиск върху икономическия растеж", казва Гари Нг, старши икономист на Natixis Asia Pacific.

Въпреки тези предупреждения пазарите показват облекчение при някои от по-добрите от очакваното показатели. Китайският юан достига двуседмичен връх спрямо долара, докато индексът CSI 300 се повишава с 0,2%, а хонконгският индекс Hang Seng - с 1%, в ранната сутрешна търговия.

Отделни данни за суровините показват, че производството на първичен алуминий в Китай е достигнало рекордно висок месечен резултат през август, а производителността на петролните рафинерии също е нараснала до рекордно ниво.

Нужда от по-голяма политическа подкрепа

Данните от петък следват по-добрите от очакваните данни за банковото кредитиране, намаляване на спада на износа и вноса, както и отслабване на дефлационния натиск.

Продажбите на лични автомобили в Китай също се връща към растеж през август спрямо година по-рано, тъй като по-големите отстъпки и данъчните облекчения за електромобили повишават настроението на потребителите, посочва още информационната агенция.

Какво е сенчесто банкиране и какви рискове крие за икономикатаТерминът е въведен през 2007 г. в САЩ, а икономическите проблеми в Китай отново привличат вниманието към него


За да поддържа темпото на възстановяване, Китайската централна банка обяви в четвъртък, че за втори път тази година ще намали размера на паричните средства, които банките трябва да държат като резерви, за да повиши ликвидността. По-рано през деня банката разсрочи и падежиращите средносрочни заеми, за да влее повече ликвидност във финансовата система.

Според анализатори обаче са необходими още стъпки в областта на фискалната и паричната политика, тъй като затрудненото състояние на сектора на недвижимите имоти, високата безработица сред младите хора, несигурността около потреблението на домакинствата и нарастващото напрежение между Китай и САЩ по отношение на търговията, технологиите и геополитиката са вдигнали летвата за трайно икономическо възстановяване в близко бъдеще.

"Намаляването на нормата на задължителните резерви изпрати интересен сигнал, че има усещане за спешност за стимулиране на растежа", обяснява Живей Джан, главен икономист на Pinpoint Asset Management, който очаква още политики през следващите месеци, които да засилят общото търсене.

Нг от Natixis добавя, че доверието остава в основата на повечето проблеми, което изисква по-мащабни "конструктивни политически и регулаторни промени" за стимулиране на темпа на растеж.

Застой в сектора на недвижимите имоти

Мощният някога сектор на недвижимите имоти продължава да бъде спирачка за икономиката на стойност 18 трилиона долара, като най-големият частен строителен предприемач в страната Country Garden е поредният пример за местен гигант, който се спъва заради недостиг на ликвидност.

Последните данни за сектора не носят особена утеха за законодателите и инвеститорите. Според изчисления на Reuters, базирани на данни на NBS, през август инвестициите в имоти са продължили да намаляват, като са спаднали с 19,1% на годишна база спрямо 17,8% спад за предходния месец.

Индия и Югоизточна Азия се превръщат в катализатор на глобалния растежПрез следващото десетилетие около 55% от ръста на световния БВП ще идва от Азиатско-тихоокеанския регион


Държавните приходи от продажби на земя намаляват за 20-и пореден месец през август, показват още данни на финансовото министерство от петък, което натежа върху финансите на и без това обременените с дългове местни власти.

"Все още се надяваме, че продажбите на жилища ще имат малки последователни повишения през следващите месеци, но стимулите в крайна сметка няма да успеят да възстановят сектора", казва Луиз Лоо, икономист за Китай в Oxford Economics.

Други данни, също публикувани в петък, показват слабо доверие на инвеститорите, като частните инвестиции са се свили с 0,7% през първите осем месеца, което е още по-голям спад от 0,5% за периода януари-юли.

Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с малко по-бавен темп от 3,2% през първите осем месеца на 2023 г. спрямо същия период на предходната година при очаквания за повишение от 3,3%. През първите седем месеца те са нараснали с 3,4%.

Несигурният бизнес климат означава, че компаниите продължават да бъдат предпазливи по отношение на наемането на персонал, но базираният на анкети в цялата страна коефициент на безработицата се подобрява с малко до 5,2% през август спрямо 5,3% през юли.

"Може да се наложи Пекин да въведе по-агресивни мерки за облекчаване на пазара на недвижими имоти, за да се постигне реално възстановяване", обясняват на свой ред анализаторите на Nomura. "Вероятно Пекин отново ще трябва да играе ролята на кредитополучател и харчещ от последна инстанция."