Нищо не върви добре за китайската икономика.

Откакто миналата година страната сложи край на суровите ограничения заради COVID-19, се налага да се бори с рязък спад на растежа, непрекъснато поевтиняващ юан и спад на промишленото производство.

Сега страната може да добави дефлацията към нарастващия списък с икономически тревоги, пише Businessinsider.

Новите данни, публикувани в началото на седмицата, показаха, че цената на средната китайска потребителска кошница е останала същата през юни, докато индексът на производствените цени рязко е спаднал.

За повечето икономисти дефлацията е кошмарен сценарий.

Това е така, защото потребителите вероятно ще се въздържат да купуват с очакването, че стоките ще поевтинеят в близко бъдеще и този спад в разходите може да доведе до спад на растежа.

Срив на производствените цени в Китай, потребителските също остават нискиТова дава основание на политиците в страната да използват повече стимули за съживяване на слабото търсене

Дефлацията "е много лош знак от макроикономическа гледна точка", коментира икономистът Ричард Ку в епизод на подкаста "Odd Lots" на Bloomberg. "Поотделно хората, които се опитват да спестят пари, може да постъпват правилно, но колективно те могат да убият икономиката.", допълни той.

За сравнение, Япония е в капана на дефлационната спирала в продължение на повече от 20 години, което води до няколко "изгубени десетилетия" на икономическа стагнация, отбелязва Businessinsider.

Китайската централна банка показа колко сериозно приема заплахата от дефлация и забавяне на растежа, като намали няколко основните лихвени проценти и така предприе обратния на Федералния резерв на САЩ курс на действие.

Но ако тези политики не дадат резултат, световната икономика може да очаква челен сблъсък.

Китай е втората по големина държава по брутен вътрешен продукт, масивен износител на стоки и огромен източник на приходи за големи американски компании - от Apple до Nike, така че всяко забавяне там ще се усети в целия свят.

Китайски инвеститори бягат от слабия юан със застраховки в Хонконг През първото тримесечие на 2023 г. новите премии по застрахователни полици там са скочили с невероятните 2 686%

В опит за отдалечаване от ръба на дефлацията, китайското правителство обмисля мащабен пакет от икономически стимули, съобщи миналия месец Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Пакетът включва използването на парични стимули за подпомагане на търсенето и на пазара на недвижими имоти в Китай - две области, които изпитват особени затруднения след икономическото съживяване на страната.

Все повече експерти са скептични, че Китай ще може да постигне целта си от 5% ръст на БВП тази година, особено като се има предвид, че страната е обременена с високи нива на дълг и е в риск от дефлация.

В потвърждение на мрачните прогнози, бившият служител на Международния валутен фонд Дезмънд Лахман заяви, че Китай може да се насочи към изгубено десетилетие, тъй като икономиката едва ли скоро ще се възстанови от щетите, нанесени заради строгите ограничения в периода на COVID-19.

Китай регистрира трети пореден месец на спад на производството Непроизводствената активност е най-слабата, откакто Пекин се отказа от строгата си политика на

Статистиката също е безмилостна – производствените цени в Китай отбелязаха най-бързия си темп на спад през юни за последните 7 години, а потребителската инфлация достигна най-ниското си ниво от 2021 г. насам, съобщи Reutres, цитирана от БТА.

Индексът на цените на производител се понижава за девети пореден месец през юни, като производствените цени са с 5,4% по-ниски от година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро (NBS).

Това е най-стръмният спад на индикатора от декември 2015 г. Икономистите очакваха понижението да бъде в рамките на 5%, отбелязва Reuters. През май цените на производител се понижиха с 4,6% на годишна база.

Други официални данни показаха, че индексът на потребителските цени през юни е останал без промяна спрямо същия месец на миналата година. За май на годишна база бе отчетено повишение от 0,2%.

По-слабите от очакваното показания за инфлацията доведоха до спад на борсовите индекси в Азия.