Аргументите, които използват зърнопроизводителите, за да протестират срещу вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна, са напълно несъстоятелни.

Това каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след участието си в предаването „Седмицата“ по Дарик.

Денков посочи, че връзката се къса от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

В понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София, съобщи вчера инициативният комитет, съставен от 24 организации.

„През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям", каза Николай Денков, цитиран от БТА.

МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

„Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че държавата дава над 2 млрд. лева, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства“, каза още премиерът.

Според него след като политически партии са обявили подкрепата си за протеста на зърнопроизводителите, те радикално са променили подхода си и вече няма дори опит за дискусия.

Премиерът потвърди поканата си към организациите в земеделието за диалог по конкретните проблеми в сектора, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Пътят е ясен – това е пътят на преговорите. Трябва да седнем на масата, за да обсъждаме конкретно сектор по сектор, продукт по продукт какви са проблемите“, посочи Денков.

Той изтъкна, че лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна, се допълва в съобщението. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

Петър Ганев, ИПИ: Икономиката печели от вноса на слънчоглед от УкрайнаИнвестициите в преработвателни мощности позволяват на индустрията да предлага на световния пазар краен продукт, който носи повече приходи и по-висока добавена стойност

Министър-председателят е категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна, посочва правителствената пресслужба.

„Светът върви към това да има обмен на стоки“, изтъкна акад. Денков. Той добави, че правителството работи в интерес на българските граждани – за по-ниска инфлация и да не растат цените на храните.

„Инфлацията със сигурност ще бъде по-ниска, ако ние имаме свободен пазар“, заяви премиерът.

„България трябва да гледа националния си интерес, своите проблеми - трябва да ги дефинира точно със съответните браншови организации и да преговаря с Украйна как тези проблеми да бъдат решени“, добави още Денков.

Борисов: Премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани

Премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в курорта Албена, цитиран от БТА. Той каза още, че проблемите се решават на масата на преговорите и че грешката на премиера Николай Денков е в квалификациите, които е използвал. Според Борисов държавата трябва да помогне на сектора с нови пазари, на които да бъде изнесено жито, царевица и слънчоглед. Той обаче припомни на недоволните зърнопроизводители, че от времето, когато той е бил начело на страната, този бранш е получил над 30 млрд. лева и не може да си позволяват да говорят, че ще съборят държавата.

Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни в ЕС (обновена)През 2019 година Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението

Борисов благодари на Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Асен Василев и Делян Пеевски за това, че "с цялото законодателство, което подготвяме, приемаме, приехме, вчера Европейската комисия свали мониторинга за корупция за България и Румъния". „Това отекна много добре в света, това е много добре за България, това е много добре за всички нас“, каза още Борисов. Според него влизането ни в Шенген може да стане само с нулева толерантност по отношение на нелегалната миграция и призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да съсредоточи цялото си внимание по границите.