Група международни инвеститори в облигации се подготвя да съди Швейцария в американски съдилищата по обвинения в експроприация заради загубите, които са претърпели след организираното от държавата спасяване на Credit Suisse.

Според запознати, цитирани от Reuters, делото се води от адвокатската кантора Quinn Emanuel, която вече съди швейцарския финансов регулатор Finma за решението му да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 млрд. долара, когато банката беше поета от UBS преди шест месеца.

Адвокатите на Quinn Emanuel подготвят почвата за завеждане на дело срещу Швейцария в САЩ, където според тях има по-голям шанс да убедят съдия да се откаже от правото на суверенен имунитет на страната. Според хора, участващи в обсъжданията, искът може да бъде подаден до края на годината, въпреки че все още не е сигурно на 100%, че той въобще ще бъде заведен, посочва информационната агенция.

"По същество искът ще търси обезщетение за унищожаването на правото на собственост на инвеститорите", казва източникът, запознат с плановете. Ищците ще "търсят обезщетение за експроприация чрез заповедта за отписване".

В центъра на делото е решението на швейцарското правителство от март да въведе извънреден закон, който позволява на Finma да отпише 17 млрд. долара от облигациите от допълнителния капитал от първи ред на Credit Suisse. Решението преобърна традиционната йерархия между банковите кредитори, тъй като акционерите на Credit Suisse все пак успяха да спечелят 3,4 млрд. долара от поглъщането.

За какво трябва да се подготви Швейцария след фалита на Credit Suisse? Експерти предлагат да се улесни достъпа на финансовите институции до финансиране от централната банка


В рамките на няколко седмици след договарянето на сделката Quinn Emanuel и базираната в Лондон адвокатска кантора Pallas започнаха отделни съдебни дела срещу Finma в самата Швейцария във връзка със същото решение. Quinn Emanuel представлява ищците с искове по AT1 за 6 млрд. долара, докато клиентите на Pallas обединяват около 2 млрд.

Исковете в САЩ няма да включват същите претенции, предявени от ищците по това дело срещу Finma, заявяват източниците на Reuters.

Quinn Emanuel има опит в съдебните дела срещу национални държави, най-вече срещу Аржентина, с която води дългогодишна съдебна битка за държавни облигации, емитирани от страната като част от преструктурирането на дълга ѝ след финансовата криза.

През април Quinn Emanuel печели дело в лондонския Върховен съд, в което Аржентина е осъдена да плати над 1,3 млрд. евро, за да компенсира инвеститорите за загубите по облигациите, свързани с икономическия растеж на страната.

Преди това Аржентина изплати 9,3 млрд. долара на кредиторите през 2016 г. след така наречения "процес за държавен дълг на века", предизвикан от неизпълнението на задълженията на страната за почти 100 млрд. долара през 2001 г., припомня още информационната агенция.

Необичайно е суверенни държави да бъдат съдени за отчуждаване, тъй като много от тях имат реципрочни инвестиционни договори. Швейцария обаче не е страна по договори между инвеститорите и много от държавите, в които живеят те, най-вече САЩ.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери


Групата, която Quinn Emanuel представлява, включва инвеститори на дребно и институционални вложители, които са били дългосрочни собственици на облигации AT1, но също така и някои хедж фондове, които спекулативно са закупили дълга с големи отстъпки през последните месеци преди фалита на швейцарската банка.

Поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS беше замислено от швейцарските власти, за да се предотврати разрастването на колапса на 167-годишния кредитор в по-широка европейска банкова криза.

Но поглъщането, което швейцарските политици определиха като "сделката на века", вече предизвика множество съдебни дела от инвеститори в Credit Suisse, които загубиха милиарди долари.

Бивши служители на Credit Suisse пък обмислят да съдят Finma за загубите, които са претърпели, след като при отписването на AT1 са били отменени бонуси в размер на над 400 млн. долара.

Отделно от това в търговския съд в Цюрих са подадени няколко иска от инвеститори в акции срещу UBS.