UBS Group стартира мащабен план за съкращаване на разходи на стойност над 10 млрд. долара, като в четвъртък обяви, че ще закрие 3000 работни места само в Швейцария, след като пое изпадналия в затруднение конкурент Credit Suisse, съобщава Reuters.

Планът за съкращаване на приблизително всяко 12-то работно място в Швейцария дава представа за мащаба на сътресенията в новосъздадения банков гигант, борещ се с трудната задача да погълне доскорошния си конкурент, който се разпадна, след като паникьосани клиенти изтеглиха десетки милиарди.

Първоначалният кръг от съкращения на работни места е следствие от решението на най-големия в света фонд за управление на активи да погълне местния клон на Credit Suisse - стабилен източник на печалба, който миналата година беше единственото подразделение на фалиралата банка, отбелязало добри резултати. Другият вариант пред UBS беше да отдели звеното в самостоятелна структура.

"Нашият анализ ясно показва, че пълната интеграция е най-добрата възможност както за UBS, така и за швейцарската икономика", коментира главният изпълнителен директор Серджо Ермоти.

В меморандум до служителите той пише, че 3000 работни места в Швейцария ще бъдат закрити, а още хора ще напуснат по собствено желание, например заради пенсиониране.

Първи отчет след сделката UBS-Credit Suisse. За какво следят инвеститоритеВъв фокуса попадат както размера на щетите за погълнатата банка, така и плановете на новия мегатрезор
Съкращенията ще бъдат болезнени за финансовия център на Швейцария - Цюрих, където банките доминират в бизнес пейзажа. Асоциацията на швейцарските банкови служители заявява, че 37 000-те местни служители на двете банки трябва да бъдат третирани справедливо и равнопоставено.

Болезнено обединение

Прогнозата за над 10 млрд. долара икономии на разходи до края на 2026 г. надгражда над по-ранната заявка за 8 млрд. долара до 2027 г. Повечето икономии се очаква да дойдат от намаляването на броя на служителите, като анализаторите изчисляват, че между 30 000 и 35 000 работни места могат да бъдат закрити в световен мащаб.

Акциите на UBS поскъпнаха с 5% в сутрешната търговия, достигайки невиждани от 2008 г. върхове, след като съкращенията бяха обявени заедно с първите финансови резултати на мегабанката, публикувани след поглъщането, организирано набързо под опеката на швейцарското правителство, припомня още Reuters.

Анализаторите като цяло приветстват съобщението, въпреки че от JP Morgan заявяват, че са необходими "повече подробности".

"Групата остава строителна площадка", коментират и анализаторите на Deutsche Bank.

Резултати на групата показват и трудностите, които UBS е имала, за да убеди богатите клиенти на Credit Suisses да останат. Задържането им се счита за ключово, за да може UBS да осъществи успешно сделката.

Bloomberg: UBS ще съкрати повече от половината служители на Credit SuisseUBS възнамерява в крайна сметка да намали общата численост на персонала с около 30%, или 35 000 души
През второто тримесечие Credit Suisse отчете нетен отлив на активи в размер на 39 млрд. швейцарски франка (44,4 млрд. долара), което подчертава, че спасяването не е успяло да спре загубата на доверие. От UBS обаче заявяват, че отливът се е случил с по-бавни темпове в сравнение с предходните тримесечия.

Глобалното звено за управление на благосъстоянието на UBS отчита нетни нови средства в размер на 16 млрд. долара, което е най-високата стойност за второто тримесечие от повече от десетилетие. Това показва, че първото в историята сливане на две глобални системно важни банки създава и възможности, и рискове за UBS.

От една страна, анализаторите отбелязват, че UBS е придобила Credit Suisse на безценица - само за 3 млрд. швейцарски франка, като същевременно е получила голяма база активи, добри взаимоотношения с клиенти и талантливи служители.

В същото време те предупреждават, че сложността и прибързаността на сделката носят значителни рискове за изпълнението ѝ, тъй като UBS трябва агресивно да съкращава работни места, да свива операциите на Credit Suisse в областта на инвестиционното банкиране и да управлява отлива на клиенти, които се стремят да разпределят риска.

За второто тримесечие UBS отчита нетна печалба в размер на 29 млрд. долара, но резултатите за цялата група включват само един месец от печалбата на Credit Suisse, тъй като сделката приключи през юни.