Последните шест седмици оставиха инвеститорите на Уолстрийт с повече въпроси, отколкото отговори относно перспективите пред паричната политика на САЩ и, като цяло, финансовите пазари.

Въпреки че се очаква Федералният резерв да задържи лихвените проценти на настоящите им нива в сряда, председателят Джером Пауъл може да разтърси пазарите, докато дава сигнали затова в каква посока мисли централната банка.

Очаква се изявлението на Пауъл да е в съответствие с казаното от него на симпозиума в Джаксън Хоул през август и преди това по време на пресконференцията на Фед през юли, но пазарните анализатори казват, че сесията с въпроси и отговори след решението на Фед и прогнозите на централните банкери за лихвените проценти биха могли да дадат нови новини, влияещи на пазара.

Речта на Пауъл: Има място за още ръст на лихвените проценти Председателят на Федералния резерв отбеляза, че икономиката не се е охладила, както се очакваше, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика

„Тази среща не се смята за променяща играта, но това не означава, че е незначителна“, казва за MarketWatch Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers.

Той посочва, че индексът на променливостта на Cboe VIX, по-известен като „измерителят на страха“ на Уолстрийт, е сравнително нисък. „Това показва много оптимистичен, ако не и самодоволен пазар. А самодоволният пазар понякога може да бъде по-податлив на негативен шок.“

Въпросният индекс на страха завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби. Наскоро пазарите се залюляха, тъй като инфлацията се ускори отново, докато пазарът на труда в САЩ и икономиката като цяло се забавиха, коментира MarketWatch.

Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблемДискусиите се насочват към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво

Накъде гледат инвеститорите?

Те очакват Фед да започне отново да намалява лихвените проценти около средата на следващата година. Всичко, което може да подкопае тази идея, би свалило американските акции, като същевременно повиши доходността на държавните облигации и щатския долар, казват анализатори, цитирани от изданието.

Затова инвеститорите ще следят всеки отговор на въпрос по време на пресконференцията след срещата на Фед – това често има по-голямо въздействие върху пазарите, отколкото официалното изявление на Пауъл само по себе си.

От началото на август се появяват повече данни, които предполагат, че икономиката на САЩ може най-накрая да започне да реагира на натиска на най-агресивната кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти от 80-те години на миналия век.

Корпоративните и частни фалити се покачиха. Има също индикации, че бурният постпандемичен пазар на труда може да започне да се охлажда. Месечният доклад за работните места на Министерството на труда показва, че през август са създадени по-малко от 200 000 работни места, докато данните от предходните два месеца също са ревизирани към по-ниски нива, докато безработицата се е повишила до 3,8%.

Новите данни за пазара на труда в САЩ няма да разхлабят политиката на ФедРаботодателите са разкрили 187 000 работни места миналия месец, заплатите са се повишили с 4,3% на годишна база

В същото време данните показаха, че потребителските цени в САЩ са се повишили с 3,7% през 12-те месеца до август, докато повишението за месеца от 0,6% е най-голямото увеличение за 14 месеца.

Като допълнение към сложната картина, една тройна заплаха може значително да натежи върху растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие, сеейки страхове за удар върху икономиката:

  • Възобновяването на плащанията по студентски заеми през октомври, което съживява опасенията за потребителските разходи въпреки сравнително стабилните данни за продажбите на дребно, публикувани миналата седмица.
  • Стачката на автомобилните работници
  • Заплахата за спиране на работата на правителството.
  • Историческата стачка на автомобилните работници удря икономиката на САЩАко всички работници от UAW в Голямата тройка стачкуват в продължение на 10 дни, това ще струва 5 млрд. долара

    Пауъл може да бъде помолен да даде оценка за някои или всички от тези заплахи, както и да отговори директно на очакванията на инвеститорите за момента на първоначалното намаляване на лихвите. Въпросите и отговорите са важни, защото прибързаните прогнози относно обръщането на политиката на Фед, което в крайна сметка не се реализира, може отново да създаде проблеми за акциите.