Подразделение на Huawei Technologies доставя нови чипове за камери за видеонаблюдение, произведени в Китай, което е нов знак, че китайският технологичен гигант намира начини да заобиколи американските санкции върху износа на технологии, съобщават източници на Reuters.

Според един от тях, запознат с веригата за доставки в индустрията, доставките за производителите на камери за наблюдение от звеното за проектиране на чипове HiSilicon са започнали тази година. Основните клиенти на компанията засега са от местния пазар.

През последните седмици Huawei също така представи нови смартфони, които използват усъвършенствани чипове. Според анализаторите те са местно производство, въпреки че се водят няколко разследвания по темата. Развитието на събитията показва, че китайският технологичен гигант преодолява експортния контрол на Вашингтон, който от 2019 г. насам му забранява да получава компоненти и технологии от американски доставчици без предварително одобрение.

"Тези чипове за наблюдение са сравнително лесни за производство в сравнение с процесорите за смартфони", заявява друг от източниците на информационната агенция, запознат с веригата за доставки в индустрията за камери за наблюдение, като добавя, че завръщането на HiSilicon ще разтърси пазара.

Ключов извод от всичко това е, че компанията изглежда е заобиколила ограниченията на САЩ за софтуера за проектиране на чипове. През март Huawei разкрива, че е направила пробив в инструментите за проектиране на чипове, произведени при 14 нанометра и повече - две до три поколения след водещите технологии, но това е напредък за компанията.

SK Hynix разследва как нейни чипове са се оказали в Mate 60 Pro на HuaweiАкциите на компанията паднаха с повече от 4% след разкритието, че два нейни чипа са открити в новия смартфон


HiSilicon доставя основно чипове за оборудването на Huawei, но има и външни клиенти като Dahua Technology и Hikvision. Преди въвеждането на контрола върху износа от страна на САЩ тя беше доминиращият доставчик на чипове за сектора на камерите за наблюдение, като брокерската компания Southwest Securities оценяваше глобалния ѝ дял през 2018 г. на 60%, припомня още Reuters.

До 2021 г. глобалният пазарен дял на HiSilicon спада до едва 3,9%, според данни на консултантската фирма Frost & Sullivan.

HiSilicon доставя някои чипове за наблюдение от нисък клас от 2019 г. насам, но фокусът ѝ е върху сферата на високия клас и възвръщането на пазарния дял от конкурети като тайванската Novatek Microelectronics Corp.

Инструменти от висок клас

Huawei привлече вниманието в края на август, когато пусна Mate 60 Pro - нов смартфон, който използва усъвършенстван чип и за който потребителите твърдят, че е способен на 5G скорости. Събитието беше приветствано от китайските държавни медии и местните потребители като завръщане на бизнеса със смартфони на Huawei, осакатен от американските санкции.

Изследователската компания TechInsights, която проучва Mate 60 Pro, установява, че той се захранва от новия Kirin 9000S - усъвършенстван чип, който според нея най-вероятно е произведен в Китай от водещата китайска леярна за чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Инвеститорите са уплашени от зависимостта на Apple от КитайПроизводителят на iPhone преодоля няколко кризи в Китай, но въвличането му в геополитическа борба може да се окаже най-трудната досега


Серията Kirin исторически е проектирана от HiSilicon, а преди санкциите на САЩ Huawei работи с тайванската TSMC за производството на чипа.

Пускането на пазара на новия модел на Huawei предизвика призиви от страна на американските законодатели за оказване на допълнителен натиск и "по-ефективен контрол върху износа" върху Huawei и SMIC.

Санкциите на САЩ спряха достъпа на HiSilicon до софтуера за автоматизация на електронното проектиране (EDA) на Cadence Design Systems и Synopsys Inc, както и до Mentor Graphics на Siemens AG (SIEGn.DE). Продуктите на трите компании доминират в сектора за проектиране на чипове, който създава чертежите, преди те да влязат в масово производство.

Анализаторът на TechInsights Дан Хътчесън коментира, че техният анализ на Mate 60 Pro и други компоненти, като например чипа за радиочестотно захранване, също предполага, че Huawei е имала достъп до сложни EDA инструменти, които "не се предполага, че притежава".

"Не знаем дали са ги получили незаконно, или са разработили свои собствени EDA инструменти", казва той.