Според доклад на Института за международни финанси, публикуван във вторник, през първата половина на 2023 г. глобалният дълг е нараснал с 10 трилиона долара, достигайки нов рекорден размер от 307 трилиона долара.

Високите лихвени проценти, които се наблюдават в повечето икономики, водят до рязко покачване на тази цифра, което прави сегашния дълг със 100 трилиона долара по-голям, отколкото преди десет години, посочва CNBC.

Съотношението на глобалния дълг към БВП сега е около 336%, което е повече от 334% през четвъртото тримесечие на 2022 г., се казва още в доклада. Съотношението е отбелязало седем последователни тримесечия на спад, преди да възобнови възходящата си траектория през първата половина на 2023 г.

Скокът на инфлацията в световен мащаб е основният фактор, предизвикал спад в съотношението на дълга, подпомогнат от по-високите разходи по заемите и по-строгите стандарти за кредитиране.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай


Зрелите пазари като САЩ, Великобритания, Япония и Франция са отговорни за над 80% от нарастването на дълга през първата половина на годината, докато при развиващите се пазари най-силно изразено е увеличението в Китай, Индия и Бразилия.

Вътрешният държавен дълг е на "тревожни нива" в много страни с развиващи се пазари, заявяват авторите на доклада - състояние, за чието управление световната финансова архитектура "не е достатъчно подготвена".

"Наличието на пазарна рамка за справяне с неустойчивите равнища на вътрешния дълг би могло да подкрепи инициативите за мобилизиране на ресурси за финансиране на развитието, включително финансирането на борбата с изменението на климата", се казва в доклада.

Междувременно потребителският дълг остава "до голяма степен управляем" на зрелите пазари, като през първата половина на 2023 г. съотношението на дълга на домакинствата ще спадне до най-ниското си ниво от две десетилетия. Това би трябвало да даде допълнително пространство за по-нататъшно затягане на политиката на централните банки, ако инфлацията продължи да бъде висока.

Забавяне и джобове на устойчивост: Накъде върви глобалната икономика Според Moody's има три основни фактора, които ще влияят върху БВП на света през следващата година


„Здравината на балансите на домакинствата, особено в САЩ, би осигурила буфер за по-нататъшни повишения на лихвените проценти", посочват от финансовата организация.

Докладът се публикува преди следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти, което ще бъде взето по-късно в сряда. Широко разпространени са очакванията, че централната банка на САЩ няма да повиши основния си лихвен процент, като пазарите дават само 1% шанс Фед да осъществи това, което би било 12-тото му повишение от март 2022 г. насам, според данни на CME Group.

Едновременно с това в четвъртък е заседанието на Английската централна банка.