Планът на Джо Байдън за икономически коридор между Индия и държавите от Близкия изток и Европа трябва да бъде в стандартите на интегрираната световна икономика, без да изключва нито една страна.

Това мнение изрази управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от CNBC.

В момент, когато веригите за доставки се пренареждат по променящите се глобални геополитически линии, инициативата на Байдън изглежда цели не само да се противопостави на влиянието на Китай в богатия на енергийни ресурси Близък изток, но и на десетилетната глобална инфраструктурна инициатива на Пекин "Един пояс, един път".

По-фрагментираната световна икономика обаче ограничава растежа на световната търговия, който сега изостава от световния икономически растеж.

"Ако искаме търговията да бъде двигател на растежа, трябва да създадем коридори и възможности", заяви Кристалина Георгиева пред CNBC в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

"Важното е да го правим в полза на всички, а не да изключваме другите. В този смисъл бих насърчила всички държави, които си сътрудничат помежду си, да го правят в духа на интегрираната икономика.", допълни Георгиева.

Индия и Югоизточна Азия се превръщат в катализатор на глобалния растежПрез следващото десетилетие около 55% от ръста на световния БВП ще идва от Азиатско-тихоокеанския регион

По време на срещата на върха в събота американският президент и индийският министър-председател Нарендра Моди обявиха план за разработване на мрежа от железопътни линии и морски маршрути, които ще свържат Индия, Европейския съюз и страни от Близкия изток като Израел, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в рамките на "регионална инвестиция за преобразуване", отбелязва CNBC.

Сделката подчертава не само разрастващото се партньорство между Индия и САЩ, но и тяхната неотложност и решимост да убедят света, че представляват по-жизнеспособно стратегическо предложение за улесняване на нуждите за развитие на Глобалния юг.

Подкрепяният от Байдън икономически коридор се очаква да допринесе за увеличаване на съществуващите инвестиции в инфраструктурата на включените в него региони. Участващите страни ще се срещнат през следващите два месеца, за да разработят и да се ангажират с план за действие със съответните графици, които засега не са обявени.

В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във ВиетнамСАЩ искат да се превърнат в „всеобхватен стратегически партньор“ на съседната на Китай държава

"От пандемията и войната в Украйна научихме, че веригите за доставки трябва да бъдат укрепени, да бъдат диверсифицирани, че свързаността е от огромно значение", заяви още Кристалина Георгиева пред CNBC.

"Колкото повече се инвестира в инфраструктурната свързаност, колкото повече се увеличава платформата за търговия между държавите, толкова по-добре е за участващите страни, но и за световната икономика, тъй като разширяването на транспортните връзки, комуникационните връзки и търговията имат положителни странични ефекти", добави тя.

Коментарите ѝ бяха направени в края на срещата на върха, на която ожесточената руска и китайска опозиция срещу споменаването на продължаващата война в Украйна почти осуети консенсуса по съвместното комюнике, което обикновено обвързва държавите членки на Г-20.

МВФ очаква 3% годишен растеж на световната икономика в следващите 5 годиниПравителствата, най-вече в страните с нововъзникващи пазари, ще трябва да затегнат фискалната политика

В декларацията от Ню Делхи, която в крайна сметка беше приета в събота, държавите от Г-20 се ангажираха да защитават най-уязвимите в света, като насърчават справедливия растеж и засилват макроикономическата и финансовата стабилност.

Под ръководството на Моди едногодишното председателство на Индия на многостранния блок на най-големите икономики в света беше насочено към издигане на мястото на Глобалния юг в дневния ред на Г-20.

Реформата на многостранните банки беше сред въпросите в дневния ред, който включваше и създаването на глобална рамка за преструктуриране на държавния дълг, особено за уязвимите развиващи се икономики.

МВФ предупреди, че икономическото възстановяване след поредица от големи сътресения е бавно и неравномерно, като перспективите за растеж в средносрочен план са най-слаби от десетилетия насам в условията на упорито висока инфлация, високи лихвени проценти и нарастваща фрагментация.

След мечтата за глобализация: Фрагментиран свят на съперници ли е бъдещетоТова заяви пред Брюкселския икономически форум управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

"Призовавам нашите членове да укрепят глобалната мрежа за финансова сигурност", заяви Георгиева в отделно съобщение за медиите, разпространено малко след официалното приключване на срещата на Г-20.

"От началото на пандемията МВФ предостави 1 трилион долара резерви и ликвидност чрез кредитиране на близо 100 държави и историческото разпределение на специални права на тираж. Благодаря на нашите членове, които ни помогнаха да постигнем целта да предоставим 100 милиарда долара на уязвимите държави", добави тя.

МВФ е в процес на 16-ия си преглед на квотите, който трябва да приключи до края на годината.

САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в АзияПекин се насочва към централноазиатските държави, Вашингтон засилва търговските отношения с Тайван

Фондът извършва тези прегледи веднъж на всеки пет години, за да оцени способността си да посрещне нуждите на държавите членки от финансиране на платежния баланс и да коригира квотите на членовете, за да отрази промените в относителните им позиции в световната икономика.

"За да стане световната икономика по-силна и по-устойчива в един по-податлив на сътресения свят, е от жизненоважно значение да се постигне споразумение за увеличаване на квотните ресурси на МВФ преди края на годината и да се осигурят необходимите средства за безлихвена подкрепа на Фонда за най-бедните страни чрез Тръста за намаляване на бедността и растеж", допълва още Георгиева в изявлението си.