В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във Виетнам

1438
В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във Виетнам

© Getty Images /Министър-председателят на Индия Нарендра Моди посреща президента на САЩ Джо Байдън за срещата на върха на лидерите на Г-20 на 9 септември 2023 г. в Ню Делхи, Делхи.

В неделя президентът Джо Байдън пристига на официална визита на най-високо равнище под носа на китайския лидер Си Дзинпин със предложения, които се очаква да сближат с Вашингтон още една от съседните на Китай държави, пише в свой анализ CNN и припомня:

„Само за последните пет месеца Байдън прие президента на Филипините в Белия дом за първи път от повече от десетилетие; почерпи индийския министър-председател с пищна държавна вечеря; прие японския и южнокорейския си колега на символична среща на върха в легендарния президентски комплекс „Кемп Дейвид“. На всяка крачка ухажването на Байдън и непоколебимата дипломация на екипа му осигуриха по-силни дипломатически, военни и икономически връзки с мрежа от съюзници и партньори, обединени ако не от откровено чувство на тревога от все по-агресивната военна и икономическа позиция на Китай, то поне от нарастващо чувство на предпазливост“.

Последната страница в наръчника на САЩ за Индо-Тихоокеанския регион ще бъде отворена чрез установяването на "всеобхватно стратегическо партньорство", което ще постави САЩ наравно с най-високото ниво партньори на Виетнам, включително Китай, твърдят американски служители, запознати с въпроса.


"Това бележи нов период на фундаментално преориентиране на отношенията между САЩ и Виетнам", коментира пред медията високопоставен служител на администрацията преди пристигането на Байдън в Ханой, заявявайки, че то ще разшири обхвата на сферите на сътрудничество между двете страни:

"Няма да е лесно за Виетнам, защото те са подложени на огромен натиск от страна на Китай. Ние осъзнаваме залозите и президентът ще бъде много внимателен как се ангажира с виетнамските ни приятели", посочва още той.

Генерална промяна: План за нов световен ред ли е отсъствието на Си от Г-20Никога досега китайският лидер не е пропускал среща на върха на Г-20, откакто пое властта през 2012 г.


Все по-сплотената мрежа от партньорства на САЩ в региона е само едната страна на дипломатическата стратегия на САЩ спрямо Китай. В отделен план администрацията на Байдън също така се стреми към по-стабилни връзки и подобрена комуникация с Пекин през тази година, като само през последните няколко месеца поредица от висши секретари на кабинета посетиха китайската столица.

Но това дава ограничени резултати към днешна дата, в сравнение с инициативите на Байдън, насочени към предпазливите съседи на Китай - дихотомия, която се проявява ярко и по време на срещата на Г-20 в Ню Делхи, където американският президент присъства, а китайският лидер Си Дзинпин - не.

Тъй като Байдън и Си се борят за влияние в Азия и отвъд нея, самото им присъствие може да се разглежда като игра на сила и Байдън се опита да извлече максимална полза от отсъствието на Си, възползвайки се от възможността да представи устойчивия ангажимент на Съединените щати както към региона, така и към развиващите се страни по света, посочва още CNN.

Но специално във Виетнам влиянието на Байдън се конкурира не само с това на Китай. На фона на предстоящите разговори стана ясно, че Ханой подготвя тайна покупка на оръжия от Русия – дългогодишен доставчик за страната. Затова и в понеделник американският държавен глава планира да обяви стъпки, които да помогнат на Виетнам да скъса прекомерната зависимост от руските оръжия, твърди друг високопоставен служител на администрацията.

Тъй като икономиката на Китай се забавя, а лидерът му засилва военните си демонстрации, Байдън се надява да направи така, че САЩ да изглеждат по-привлекателен и надежден партньор. В Ню Делхи например той прави това, отправяйки предложения за стимулиране на глобалните програми за инфраструктура и развитие като противовес на Китай.

Защо срещата на върха на Г-20 може да изпрати Индия в задънена улицаНеуспехът в постигането на консенсус ще навреди на усилията на Ню Делхи да се наложи като икономическа сила и лидер на глобалния юг


И Пекин, и Москва осъждат така наречения "манталитет на Студената война", който разделя света на блокове, но Белият дом настоява, че търси единствено конкуренция, а не конфликт. Въпреки това желанието да се привлекат различни нации към по-тясно сътрудничество със САЩ е очевидно.

Притиснати от съперничещи си гиганти

В събота Байдън се снима с лидерите на Индия, Бразилия и Южна Африка - три от основите членове на групата БРИКС, която Си се опитва да издигне като съперник на доминираните от САЩ срещи на върха като Г-20.

Ако този подход крие някакъв риск, то той е, че това кара държавите да се чувстват притиснати от съперничещи си гиганти. За Байдън обаче е наложително поне да предложи на по-бедните държави алтернатива на Китай, когато става въпрос за инвестиции и развитие, продължава анализа на CNN.

Факт е, че все повече съседи на Китай - като Виетнам, търсят противовес на често безпощадното присъствие на Пекин в региона, дори и да не са готовят да изоставят изцяло китайската сфера на влияние в полза на американската.

"Не искаме и не очакваме от виетнамците да правят избор", казва висшият служител на администрацията. "Ние разбираме и знаем ясно, че те се нуждаят и искат стратегическо партньорство с Китай."

Дни преди посещението на Байдън и очакваното обявяване на стратегическото партньорство Китай изпрати висш служител на Комунистическата партия във Виетнам, за да засили "политическото взаимно доверие" между двете комунистически съседки, съобщава официалната китайска информационна агенция Xinhua.

Ще се превърне ли Виетнам във водещ център за производство на чипове?Въпреки че САЩ имат амбицията да подпомогнат страната, липсата на кадри затруднява тези планове


Запитано за предстоящото посещение на Байдън във Виетнам, в понеделник китайското външно министерство предупреждава САЩ да не използват отношенията си с отделни азиатски държави, за да атакуват "трета страна".

"Съединените щати трябва да изоставят манталитета на играта с нулев резултат от Студената война, да спазват основните норми на международните отношения, да не се насочват към трети страни и да не подкопават регионалния мир, стабилност, развитие и просперитет", заявява говорителят на министерството Мао Нин.

Виетнам се стреми да поддържа добри връзки с Китай, като ръководителят на неговата комунистическа партия е първият чуждестранен лидер, който се обажда на Си в Пекин, след като китайският лидер си осигури безпрецедентен трети мандат през октомври миналата година. През юни министър-председателят на Виетнам пък се среща със Си по време на държавно посещение в Китай.

Но дори и да се опитва да избегне гнева на Китай, Виетнам все повече се стреми към добри отношения със САЩ заради икономическия си интерес - търговията на страната със САЩ нарасна през последните години и тя желае да се възползва от американските усилия за диверсификация на веригите за доставки извън Китай. Налице е и загриженост за военното укрепване на Китай в Южнокитайско море.

Експертите твърдят, че тези по-тесни партньорства са колкото заслуга на цялостната стратегия на администрацията на Байдън за Китай, толкова и следствие от начина, по който Китай все по-агресивно използва своята военна и икономическа мощ в региона.

"Китай отдавна се оплаква от съюзническата мрежа на САЩ в задния си двор. Пекин казва, че това са останки от Студената война, че САЩ трябва да спрат да обграждат Китай, но всъщност поведението на самия Китай и неговият избор са тези, които са довели до обединяването на тези страни", казва Патриша Ким, експерт по Китай в Brookings Institution. "Така че в много отношения външната политика на Китай дава обратен ефект."

Виетнам – скритият претендент за короната на пазара на редкоземни металиСтраната разполага с неизползвани находища, които отстъпват само на тези в Китай


От врагове към приятели

Подобряването на отношенията между САЩ и Виетнам има огромно значение предвид сложната историческа основа, която обвързва Вашингтон и Ханой.

Двете страни преминават през еволюция на отношенията си от смъртни врагове, водили опустошителна война, до все по-близки партньори, въпреки че Виетнам все още се управлява от същите комунистически сили, които в крайна сметка отблъснаха американските военни.

Макар че подобряването на тези отношения отнема десетилетие, американски служители твърдят, че съгласуваният стремеж да се издигнат те на нови нива е довел до това, че дългогодишната негативна инерция е била преодоляна.

Посещението на висшия виетнамски дипломат Ле Хоай Трунг във Вашингтон в края на юни потвърждава това. По време на среща със съветника по националната сигурност Джейк Съливан двамата за първи път са обсъдили възможността за подобряване на отношенията, свидетелства пред CNN служител от администрацията на Байдън.

Впоследствие екипът на Съливан изпраща писмо до Трунг с предложение това подобряване на отношенията да се превърне в стратегическо партньорство, което означава, че Вашингтон може да се нареди в списъка на "всеобхватните стратегически партньори" на Виетнам - Китай, Русия, Индия и Южна Корея. И по всичко личи, че отговорът е положителен.

Дипломацията САЩ-Китай: Бърза писта за сътрудничество, но без компромисиДокато Пекин смята, че Вашингтон се стреми да потисне глобалния му възход, САЩ твърдят, че защитават световния ред от един все по-авторитарен Китай


Все пак американските официални лица внимават да не характеризират сближаването с Виетнам, това с Филипините, Индия, Япония и Корея или партньорството за сигурност AUKUS с Австралия и Обединеното кралство като част от цялостна стратегия за противодействие на военната и икономическата мощ на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

"Мисля, че това е умишлен замисъл на администрацията на Байдън", казва Юн Сун, директор на програмата за Китай в Stimson Center. "Все пак Вашингтон не иска страните от региона или тези от Африка да смятат, че САЩ се грижат за тях само заради Китай, защото това показва липса на ангажираност. Това би говорило: "Ние се грижим за вас само защото не искаме да отидете при китайците".

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg