САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в Азия

1199
САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в Азия

© Getty Images

В петък президентът на Китай Си Дзинпин представи амбициозен план за подпомагане на издигането на Централна Азия на следващото ниво на развитие. Той включва различни мерки - от изграждането на инфраструктурни мрежи до стимулиране на търговията, като същевременно се фокусира върху „избягването на външна намеса", съобщава Reuters.

Китай е готов да синергизира стратегиите си за развитие с петте централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, и да катализира съвместните усилия за насърчаване на модернизацията им, заяви Си в речта си по време на срещата на върха Китай-Централна Азия в Северозападен Китай.

"Светът се нуждае от Централна Азия, която е стабилна, просперираща, хармонична и добре свързана", категоричен е той, като добавя, че шестте държави трябва да се противопоставят на "външната намеса" във вътрешните работи на региона и на опитите за предизвикване на "цветни революции". Не на последно място, посочи още китайският лидер, те трябва да поддържат „позиция на нулева толерантност към тероризма, сепаратизма и екстремизма“.

"Китай е готов да помогне на страните от Централна Азия да подобрят правоприлагането, сигурността и изграждането на отбранителни способности", акцентира още Си.

Двудневната среща на върха в историческия град Сиан, който е част от Пътя на коприната, беше представена от китайските държавни медии като триумф на китайската регионална дипломация, като по-рано лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан обещаха подкрепа за Пекин и се ангажираха с по-задълбочено двустранно сътрудничество, посочва още Reuters и добавя:
 

„Тази проява на солидарност от страна на централноазиатските съседи на Китай се очаква да контрастира рязко с негативния образ на Пекин, който ще бъде представен на срещата на върха на лидерите на G7 в Хирошима през уикенда. Този израз на доверие към Китай ще послужи за противодействие на обвиненията на САЩ за дипломация на принудата, използвана от Пекин. Събирането на петима държавни лидери на китайска земя без руския президент Владимир Путин също така привидно приближава Централна Азия към китайската сфера на влияние, тъй като фокусът на Москва остава заключен върху войната в Украйна“.
 

Информацинната агенция цитира също така изказване на Си, в което той посочва, че Китай и страните от Централна Азия трябва да задълбочат стратегическото взаимно доверие и винаги да си оказват "ясна и силна подкрепа" по въпроси от ключов интерес като тези, свързани със „суверенитета, независимостта, националното достойнство и дългосрочното развитие“.

За да се случи това, Пекин планира да усъвършенства двустранните инвестиционни споразумения със страните от Централна Азия и да увеличи обема на трансграничния превоз на товари в региона.

Администрацията на Си ще насърчи финансираните от Китай предприятия в Централна Азия да създават повече работни места, ще засили процеса по изграждане на чуждестранни логистични бази в региона и ще пусне специална влакова линия, насочена към насърчаване на културния туризъм с Централна Азия.

Двустранната търговия между Китай и Централна Азия достига рекордните 70 млрд. долара през миналата година, като водеща позиция заема Казахстан с 31 млрд. Пекин се стреми да задълбочи икономическите си връзки с тази страна в стремежа си към по-голяма продоволствена и енергийна сигурност. В този ред на мисли, Си се обръща с призив към останалите лидери за увеличаване на търговията с нефт и газ и оптимизиране на енергийното сътрудничество в рамките на индустриалните вериги, новите енергоносители и мирното използване на ядрената енергия.

След мечтата за глобализация: Фрагментиран свят на съперници ли е бъдещетоТова заяви пред Брюкселския икономически форум управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

В по-далечна перспектива Китай подкрепя изграждането на международен транспортен коридор през Каспийско море.


САЩ затвърждават позициите си в Тайван

Вашингтон също не спи, когато става дума за затвърждаването на икономическото присъствие в Азия. САЩ и Тайван са постигнали споразумение по първата част от търговската си инициатива "21-ви век", която обхваща митническите и граничните процедури, регулаторните практики и малкия и средния бизнес, съобщават от U.S. Trade Representative (USTR), цитирани от Reuters.

След като бъде подписано първоначалното споразумение на американско-тайванската инициатива за търговия, ще започнат преговори по други, по-сложни търговски области, включително селско стопанство, цифрова търговия, трудови и екологични стандарти, държавни предприятия и непазарни политики и практики, заявяват още от USTR.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай коментира, че сделката укрепва отношенията между САЩ и Тайван и показва, че те могат да работят заедно за постигане на търговските приоритети на своите граждани.

"Очакваме с нетърпение да продължим тези преговори и да финализираме стабилно и висококачествено търговско споразумение, което да се справи с икономическите предизвикателства на 21-ви век", казва Тай.

Службата за търговски преговори на Тайван, на свой ред, нарича споразумението "исторически значимо" и заявява, че страната има за цел да финализира преговорите по всички останали въпроси до края на годината.

Производствените проблеми за най-големите азиатски икономики продължаватКакто в Китай, така и в Япония се наблюдава спад на производството

Не се очаква пактът да промени митата за стоките, но поддръжниците му твърдят, че той ще засили икономическите връзки между САЩ и Тайван, ще отвори острова за повече американски износ и ще увеличи способността му да се противопостави на икономическият натиск от страна на Китай.

„Пекин реагира яростно на неотдавнашните ангажименти на тайванския президент Цай Инг-уен към високопоставени американски политици, включително на срещата през април с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Обявяването на търговския пакт идва непосредствено преди планираните срещи на министъра на търговията на Китай Уанг Уента с ръководителя на USTR Катрин Тай и министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо. Двустранните разговори започнаха през август миналата година, след като администрацията на Байдън изключи Тайван от по-голямата си паназиатска търговска инициатива - Индо-тихоокеанската икономическа рамка“, припомня информационната агенция.

От USTR заявяват, че текстът относно митниците и улесняването на търговията с Тайван ще намали бюрокрацията за американските компании при износ на продукти за острова, като ще позволи електронно подаване на митнически формуляри и онлайн плащане на мита и такси, съкращавайки времето за изчакване на корабите.

Текстовете относно добрите регулаторни практики и регулирането на услугите, на свой ред, имат за цел да рационализират оперативните лицензи за компаниите, които искат да извършват трансгранична дейност, и да насърчат възможностите за лоялна конкуренция.

В същото време тези, свързани с малките и средните предприятия, целят улесняването на трансграничните инвестиции и финансирането в сектора, заявяват в заключение от USTR.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg