През 18-те месеца от началото на инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г., загиналите са десетки хиляди, разселените са милиони, а икономическите сътресения могат да бъдат видени в целия свят.

Reuters извежда няколко факта, свързани с войната, година и половина след нейното начало:

Смърт

Досега войната е причинила смъртност на ниво, което не е виждано в Европа от Втората световна война насам.

По данни на Върховния комисариат на ООН по правата на човека до края на юли са регистрирани над 9 000 убити и над 16 000 ранени цивилни граждани, като според него действителните цифри са значително по-високи.

По данни на The New York Times във войната са загинали или са били ранени близо 500 000 военнослужещи. Изданието се позовава на официални представители на САЩ, според които до 120 000 руски войници са били убити, а 170 000 до 180 000 са били ранени, като броят на украинските военни е 70 000 убити и 100 000 до 120 000 ранени.

Министър Тагарев в Одеса: България ще продължи да подкрепя УкрайнаСтраната ни е солидарна с украинските усилия, както чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството в НАТО, ЕС и ООН


Руски официални лица твърдят, че оценките на САЩ за руските загуби са твърде високи - и пропагандни. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заявява на 21 септември, че от началото на войната са загинали 5937 руски войници. Не са давани допълнителни актуализации, а загубите са държавна тайна.

Украйна не е съобщила официално колко нейни войници са били убити и също твърди, че военните ѝ загуби са държавна тайна, тъй като засягат тактиката на бойното поле.

Конфликтът в Източна Украйна започна през 2014 г., след като проруският президент беше свален, в резултат на което Русия анексира Крим, а подкрепяните от Кремъл сили влязоха в боеве с въоръжените сили на страната.

По данни на Службата на ООН за правата на човека между 2014 г. и края на 2021 г. там са убити около 14 000 души, включително 3106 цивилни.

Разселване


След инвазията през 2022 г. милиони украинци са били принудени да напуснат домовете си, съобщава Агенцията на ООН за бежанците. Населението на Украйна е повече от 41 млн. души.

Какво означава сривът на рублата за руската икономика по време на война?Значително по-слабият приток на чуждестранна валута заради спада на износа е ключов фактор за поевтиняването на рублата


Според оценките 17,6 милиона души в Украйна се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, включително над 5 милиона души, вътрешно разселени заради войната.

По данни на агенцията в цяла Европа са регистрирани над 5,9 млн. украински бежанци.

Украйна

От началото на войната Русия е завзела 11% от територията на Украйна, което се равнява на площта на Масачузетс, Ню Хемпшир и Кънектикът взети заедно, сочат изчисленията на Belfer Center към Harvard Kennedy School.

Като се прибави и Крим, който Русия анексира през 2014 г., Русия вече контролира около 17,5% от територията на Украйна - площ от около 106 000 кв. км.

След като отблъсна руските сили през 2022 г., тя не успя да направи сериозни пробиви срещу добре укрепените руски позиции, откакто започна нова контраофанзива в началото на юни.

Украйна е загубила обширна част от крайбрежието си, икономиката ѝ е осакатена, а някои градове са превърнати в пустош от боевете.

Срив на рублата скара органите на паричната политика в Русия Слабата рубла влияе негативно на трансформацията на икономиката и реалните доходи на населението


Според Международния валутен фонд икономиката на Украйна се е свила с 30% през 2022 г., а през тази година се очаква да нарасне с 1% до 3%.

Не е ясно колко средства е похарчила Украйна за защитата си.

Русия

Разходите на Русия за войната са държавна тайна, но те съвпадат с големия шок за руската икономика от най-строгите досега западни санкции, наложени след инвазията.

Икономиката на страната успя да се опази от първоначалните очаквания за двуцифрен спад през 2022 г., но връщането ѝ към просперитет остава далеч, тъй като правителството насочва все повече разходи към армията.

Според Международния валутен фонд икономиката на Русия ще нарасне с 1,5% през тази година, след като през 2022 г. се свива с 2,1%.

"В средносрочен план руската икономика ще бъде възпрепятствана от напускането на мултинационалните компании, загубата на човешки капитал, откъсването ѝ от световните финансови пазари, намаляването на политическите ѝ буфери", заявява говорителката на МВФ Джули Козак миналия месец, цитирана от Reuters. "И затова очакваме в средносрочен план производството в Русия да бъде със 7% по-ниско от предвоенната прогноза."

Путин отмени части от данъчни споразумения с „неприятелски“ страниСред станите, посочени в документа, е и България


Русия е удвоила целта си за разходи за отбрана през 2023 г. до над 100 млрд. долара - една трета от всички публични разходи - показва правителствен документ, с който разполага информационната агенция, тъй като инвестициите за войната в Украйна се увеличават спираловидно и поставят под все по-голямо напрежение финансите на Москва.

Тъй като военните разходи на Русия нарастват, а санкциите свиват приходите й от енергоносители, Москва е изправена пред трудната задача да запази бюджетния си дефицит под контрол.

Русия загуби голяма част от европейския газов пазар, но успя да продължи да продава своя петрол на световните пазари, въпреки че САЩ, Европа и други сили ограничиха или прекратиха покупките си, припомня още Reuters.

Русия е изключена от западните финансови пазари, повечето от нейните олигарси са санкционирани и страната вече изпитва проблеми с доставките на някои стоки, като например микрочипове.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заявява по-рано тази година, че Путин рискува да превърне Русия в "икономическа колония на Китай с течение на времето".

Цени

Инвазията и западните санкции срещу Русия доведоха до рязко покачване на цените на торовете, пшеницата, металите и енергията, което подхрани инфлационната вълна и световна продоволствена криза.

Как и кога може да приключи войната в УкрайнаМоже да се наложи западните правителства да подкрепят Украйна до 2025 г.


Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ, пшеница, азотни торове и паладий.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна международните цени на петрола скочиха до най-високите си нива от рекордната 2008 г. насам.

Западни оръжия

След инвазията Съединените щати са отпуснали над 43 млрд. долара за подпомагане на сигурността на Украйна, включително противовъздушни системи "Стингър", противотанкови системи "Джавелин", 155-милиметрови гаубици и оборудване за защита от химически, биологични, радиологични и ядрени атаки.

По данни на Института за световна икономика в Кил най-големите поддръжници на Украйна в номинално изражение са САЩ, Европейският съюз, Великобритания, Германия и Япония.

Русия твърди, че оръжейните доставки на Запада водят до ескалация на войната.