Италия не е в състояние да продаде Monte dei Paschi di Siena в близко бъдеще поради липса на купувачи, съобщава Reuters.

Вместо това, страната обмисля да продължи с пускането на малки пакети акции на пазара, заявяват запознати източници, цитирани от агенцията.

Италия притежава 64% от тосканската банка след спасителната помощ през 2017 г., която Европейският съюз тогава одобри при условие, че е временна.

През май Reuters съобщи, че Министерството на финансите е готово да продаде своя дял в Monte dei Paschi на пазара, ако условията са подходящи.

Според източниците, вариантът за пакети акции на пазара все повече се очертава като единственото реалистично решение за изпълнение на ангажиментите за реприватизация, които Рим е поел пред ЕС, предвид липсата на купувачи.

Въпреки че Министерството на финансите обмисля да намали дела си чрез пласиране на акции, то ще запази мажоритарната си собственост, твърди един от източниците.

Говорител на министерството заяви, че все още не е взето решение относно банката.

Италия не успя да продаде Monte dei Paschi di Siena на UnicreditИталианското правителство сложи край на преговорите с Unicredit за продажбата на държавната банка Monte dei Paschi di Siena

След неуспешния опит за продажба на UniCredit в края на 2021 г., Министерството на финансите нае Луиджи Ловалио, за да насочи Monte dei Paschi към рисково набиране на капитал, което банкерът ветеран осъществи преди година в трудни пазарни условия, припомня Reuters.

Ловалио използва капитала, за да финансира обезщетенията за напускане на персонала и да увеличи печалбата чрез съкращаване на разходите, предвиждайки нетна печалба от над 1 млрд. евро тази година.

UniCredit и Banco BPM многократно отрекоха да проявяват интерес към придобиване на Monte dei Paschi.

Най-старата банка в света може отново да стане частнаНай-голямата италианска банка UniCredit води преговори с правителството на страната да придобие Monte dei Paschi di Sienna

Банкери заявиха, че увеличението на капитала е оскъпило потенциалната сделка за всеки купувач, което усложнява перспективата за сливане.

В миналото Ловалио неведнъж е призовавал за консолидация сред средните по размер кредитори като, но според един от източниците, че правителството смята, че ако получи повече време, ръководството на банката може да генерира допълнителна стойност за акционерите на Monte dei Paschi, което изглежда за предпочитане пред прибързаното сключване на сделка, допълва Reuters.

Банките в Италия очакват заден ход от правителството за данъка от 40%Почти месец по-късно кабинетът на Мелони все още проучва как да направи мярката ефективна, но анализатори и политици остават критични

Италианската банка Monte dei Paschi di Siena е най-старата все още действаща финансова институция в света, която води началото си от благотворителната организация Monte pio di Siena.

Началото й е поставено през далечната 1472 г.

В настоящата си форма обаче Monte dei Paschi di Siena съществува от 1624 г., когато получава и официалния си статут на банкова институция и е приобщена към Великото херцогство на Тоскана, управлявано от фамилията Медичи. Най-голямата експанзия банката предприема в годините след Първата и Втората световни войни, когато се превръща в една от водещите финансови институции в Италия.

В годините на финансовата криза след 2008 г. обаче Monte dei Paschi се срива под тежестта на финансовите скандали и лошите кредити, което води до нейната национализация.