120 000 етнически арменци от Нагорни Карабах ще заминат за Армения, тъй като не искат да живеят като част от Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване. Това е заявило ръководството на отцепилия се регион пред Reuters в неделя.

Арменците от Нагорни Карабах, територия, международно призната като част от Азербайджан, но извън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз, бяха принудени да обявят прекратяване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова военна операция на много по-голямата азербайджанска армия.

Азербайджан казва, че ще гарантира техните права и ще интегрира региона, но ръководството на арменците в Нагорни Карабах казва пред Reuters, че те ще напуснат.

Азербайджан многократно е отричал да има намерение да им навреди.

„Нашият народ не иска да живее като част от Азербайджан. 99 процента предпочитат да напуснат нашите исторически земи“, посочва Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах.

Не е ясно кога карабахските арменци ще се придвижат по Лачинския коридор, който свързва територията с Армения, където премиерът Никол Пашинян беше изправен пред призиви да подаде оставка с аргумента, че не е успял да спаси Карабах, посочва CNBC.

„Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят. Онези, които са отговорни за нашата съдба, един ден ще трябва да отговорят пред Бог за своите грехове“, казва Бабаян.

Той допълва, че процесът на предаване на оръжията на етническите арменски бойци е в ход.

Изселването на толкова много хора от Карабах бележи нов поврат в историята на планинския регион, попадал през вековете под властта на персийци, турци, руснаци, османци и накрая на Съветския съюз.

То също така може да промени деликатния баланс на силите в региона на Южен Кавказ, населен с различни етноси и осеян с нефтопроводи и газопроводи, където за влияние се борят Русия, Съединените щати, Турция и Иран, коментира Reuters.

Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, заяви, че арменците, които са християни, могат да напуснат, ако искат. Пашинян каза, че те трябва да останат, освен ако не е безопасно да останат.

(Малко по-късно премиерът на Армения заяви, че страната му е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат района.)

Медицинска евакуация от отцепилия се регион се очаква днес.

След като хиляди арменци от Карабах останаха без храна, етническите арменски власти в региона съобщиха късно в събота, че в региона са пристигнали около 150 тона хуманитарен товар от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст.