Народното събрание реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи, предава БТА.

Решението бе гласувано по време на закрито заседание. Справка от проведените гласувания в пленарна зала, изпратена от пресцентъра на парламента, показва, че "за" са гласували общо 141 депутати - 57 от ГЕРБ-СДС, 50 от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и 34 от ДПС. "Против" са били 40 народни представители, от които 34 от "Възраждане", пет от "Има такъв народ" (ИТН) и един независим. С "въздържал се" са гласували трима депутати от ИТН. Депутатите от парламентарната група на "БСП за България" не са участвали в гласуването на проекторешението.

С решението се задължава Министерският съвет да предприеме необходимите действия.

Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Делян Пеевски от ДПС.

Русия настоява решението да се преразгледа

Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Руската Федерация призова Народното събрание да преразгледа решението си, съобщи посолството на страната в София във Facebook. Службата се позовава на член 4 от споразумението между двете правителства за военнотехническо сътрудничество, сключено на 5 септември 2002 г., според който прехвърлянето на трета страна на оръжие и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е неприемливо без предварителното писмено съгласие на Руската Федерация. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество, се казва в съобщението.