След като много потребители се оплакаха от бързото загряване на смартфоните от най-новата серия на Apple, компанията съобщи в събота, че планира да пусне софтуерна актуализация на iOS 17, за да реши проблема. Или поне част от него.

„Идентифицирахме няколко причини, които водят до по-бързо от очакваното затопляне на iPhone“, каза говорител на Apple, цитиран от The Wall Street Journal. Тези причини включват:

Типични настройки: iPhone обикновено се затоплят през първите няколко дни след настройването им, докато теглят данни. (Тест на WSJ обаче показва затопляне на iPhone 15 Pro и 15 Pro Max дни след завършване на настройките, пише изданието.)

Грешка в iOS: Apple казва, че е открита грешка в iOS 17, която „ще бъде адресирана в софтуерна актуализация“. Тази актуализация няма да намали производителността, добавят от компанията.

Приложения на трети страни: Компанията казва също така, че актуализациите на последните приложения на трети страни „ги карат да претоварват системата“ и че Apple „работи с тези разработчици на приложения върху корекции, които са в процес на внедряване“. Някои от тези приложения включват Uber и Instagram. Instagram пусна корекция по-рано тази седмица.

Модемните чипове - големият провал на Apple iPhone 15 трябваше да дойде с разработка на компанията, но това се оказва по трудна от очакваното задача

Apple е категорична какво не причинява проблема: титанът.

Докато някои анализатори и експерти подозираха, че новият материал в рамката на моделите Pro може да е причина за прегарянето, Apple казва, че титанът разсейва по-добре топлината от предишните модели Pro от неръждаема стомана.

Всичко изброено от Apple не означава, че вашият нов iPhone никога няма да се затопли. Интензивни игри, безжично зареждане, стрийминг на висококачествено видео – всичко това може да доведе до нагряване.

Компанията казва, че новият USB-C порт за зареждане – включен в iPhone за първи път тази година – също не е виновен за прекомерната топлина. Добавя, че по-високите температури няма да повлияят на дългосрочната производителност на телефоните поради защитите, вградени от Apple в устройствата.

Apple не уточнява кога ще пусне софтуерната актуализация.