Изкуственият интелект вече проникна на пазара на приложенията за запознанства, помагайки на хората да оптимизират профилните си снимки или да започват разговори.

Сега въпросът е може ли AI да намери перфектната ви романтична половинка - само като изследва лицето ви?

Създателите на SciMatch смятат, че може.

Базираният на AI aлгоритъм на приложението определя по снимките на лицата на потребителите какви са техните личностни черти – дали са общителни, невротични, съвестни, властни и пр. След това препоръчва потенциални партньори на база съвместими характеристики.

SciMatch, което стартира в началото на 2022 г., има около 5000 активни месечни потребители. Безплатно е за използване, но потребителите могат да плащат за екстри като възможността да се запознаят с някой, който прилича на любимата им знаменитост.

След като сканира лицето ви, приложението предлага описание, което можете да използвате във вашия профил. Алгоритъмът не се фокусира върху конкретни черти, а изучава лицето като цяло. Например, хората със сърцевидни лица се смятат от „експертите по разчитане на лица“ (да, оказва се, че има такива) за креативни и с огнен темперамент.


Коя е най-голямата грешка в профилите за запознанстваЩе имате по-голям шанс да намерите партньор, ако се свържете с човек, който изброява какво иска да открие, а не какво отхвърля

Разработчици на приложението са сестрите Янина и Виктория Стрилец, завършили компютърни науки. Те казват, че техният алгоритъм взема предвид както приликите, така и разликите в личностите. „Ако сте невротик, вероятно искате партньор, който е по-малко невротик от вас“, казва Янина, цитирана от The Wall Street Journal.

След като сканирате лицето си, може да започнете да превъртате през профилите на други потребители и да проверите съвместимостта си като процент. Стрилец казват, че съвпадение от 50% или повече се смята за „добро“. Приложението класира съвпадението на двойките от „лошо“ до „отлично“.

Сестрите споделят, че са били вдъхновени от изследване на Северозападния политехнически университет в Китай, което установява, че големите пет черти на личността – невротичност, екстровертност, откритост, сговорчивост и добросъвестност - могат да бъдат предсказани от изображения на лицето с процент на точност над 70 %.

Кой написа това любовно писмо? Свети Валентин в ерата на ChatGPTНово проучване на McAfee предполага, че посланията, подпомогнати от AI, могат бързо да променят природата на ухажването

Не всички са съгласни. Много експерти по връзките се съмняват, че изкуственият интелект може ефективно да играе ролята на сватовник.

„Мисля, че това е пълна магия“, казва Пол Истуик, професор по психология в Калифорнийския университет в Дейвис, който изучава привличането и романтичните връзки.

Според него никое приложение за запознанства не може да предскаже съвместимостта. Доброто съвпадение може да се определи само от двама души, които се срещат лице в лице и имат непрекъснати взаимодействия.