Австрийският железопътен оператор OeBB представи в събота своето ново поколение нощни влакове - в отговор на исканията на пътниците за по-малко замърсяващи алтернативи на самолетите и бензиновите или дизеловите коли, пише Euronews.

Нощните влакове започват да се завръщат в Европа благодарение на ниския си въглероден отпечатък. След години на пренебрегване операторите сега инвестират сериозно, за да подменят стареещия си подвижен състав.

Държавният железопътен оператор OeBB, който има 20 железопътни маршрута в цяла Европа, е пионер в съживяването на подобни услуги.

Компанията разполага с най-голямата в Европа флотилия от спални вагони и се надява да удвои броя на нощуващите пътници от 1,5 милиона на 3 милиона до 2030 г.

Новите спални купета се отличават с модерен дизайн, повече уединение и повече удобства.

Всяко отделение за двама разполага със собствена тоалетна и душ.

Има и по-малки купета за соло пътешественици, които търсят малко повече уединение.

Първият от 33-те влака - поръчан от германския конгломерат Siemens през 2018 г. за обща инвестиция от 720 милиона евро - може да влезе в експлоатация още през декември.

Той ще свързва австрийските градове Виена и Инсбрук с германското пристанище Хамбург.

До 2028 г. новите влакове ще бъдат въведени постепенно по други маршрути в Австрия, Германия, Италия, Холандия и Швейцария.

„Франция ще трябва да почака малко, защото това изисква нови одобрения от националния железопътен орган“, коментира изпълнителният директор на OeBB Андреас Мате пред AFP.

„За съжаление все още не сме обединена Европа в железопътния сектор“, допълва той.

Какво означава за бъдещето на туризма бумът на соло пътешественичките Стартиращи фирми осъзнават, че пазарът за жени, които предпочитат соло приключения, е недостатъчно обслужван

Още през OeBB също така заяви, че всички влакове ще се движат с електричество, генерирано от хидроенергия, слънчева и вятърна енергия.

Първата пътническа услуга е планирана за декември тази година по линиите Виена - Хамбург и Инсбрук - Хамбург. Предварителната продажба на билети стартира на 11 октомври.

Снимки: nightjet.com