Моментите на личностно израстване често са резултат от отношенията ни с хора, които ни помагат да преодолеем страховете си, да изградим увереност и да съберем силата, с която да поемем необходимите рискове.

Тези хора могат да бъдат нашите родители, братя и сестри, ръководители, наставници или треньори. Независимо от формалните им отношения с нас, общото е, че напълно им се доверяваме, пише в материал CEOworld.

Но моментите на личностно израстване не винаги са свързани с успех. В много случаи провалите са движещата сила в начина, по който се учим.

И така, как тези влиятелни хора в живота ни запазват доверието ни, след като нерядко ни тласкат към опасности, мамят с чувство за сигурност и ни подготвят за провал?

Способността на някого да ни помогне да разберем как можем да се доверим на себе си, а не на някой или нещо друго, е мощен урок в живота. Например, когато се учим да караме колело, не вярваме на собствената си природа да балансираме.

„Законите на ЯнтеНай-щастливите страни имат различен подход към работата, основан на дълбоко вкоренена житейска философия

Балансът е усещане, което е твърде сложно, за да бъде разбрано с думи или инструкции. Тогава разчитаме на помощните колела да ни предпазят от падане. Въпреки това, когато изпитаме усещане за равновесие и осъзнаем, че то е състояние, което сами създаваме, вече можем да научим някой друг да кара колело.

Нашите доверени личности също знаят, че балансът трябва да се изпита, за да се разбере. В бизнеса целта на всеки ментор е да помогне на хората да достигнат до нещо, за което нямат увереност да направят сами.

Първоначално те може да се осланят на своя наставник за подробни инструкции и съвети. В моменти на неуспех инструкторът е там, за да гарантира, че уроците са научени и увереността е възстановена. В крайна сметка, мъдростта му може да бъде пример, дори когато той не присъства физически до нас.

Пари, свобода, добро здраве. Какво е богатството за различните поколения?Инвеститорите от поколението Z се мотивират от преживяванията и реализирането на лични интереси, а не от финансовата си сигурност

Звучи лесно, но не е.

Доброто наставничество и менторство изискват търпение, съпричастност и любов. Ако може да се формулира някакво правило, то би звучало така:

Наставниците, съветниците и коучовете трябва да се стремят да завършват всеки разговор с усещането, че слушателят е с един инч по-висок.

„С един инч по-висок“ изразява максимата, че всяко взаимодействие дава на приемащата страна по-голяма яснота за целта, увереност в себе си и убеденост в мотивацията си.

Малко са нещата, които доставят такова удовлетворение, като това да видиш как някой, за когото се грижиш, да открива собствената си вътрешна сила.

Старайте се, но не чак толкова. 85% е магическо число за продуктивността За да се представяте възможно най-добре в работата си, намалете оборотите

Удовлетворението се засилва, когато виждате как личното израстване се проявява по физически осезаеми начини. Гласът е по-настоятелен. Крачката е по-силна.

Позата и езикът на тялото показват вътрешна увереност. Удовлетворението прераства в гордост, когато станете свидетели как някой сам се възстановява след провал. Това е най-отчетливият признак на устойчивост, зрялост и увереност.

Когато прекарвате време, за да помагате на другите за тяхното себеоткриване, усъвършенстване и постигане на цели, това помага и на вас да виждате по-ясно собствения си път.

5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

За всеки родител, наставник, треньор или лидер, е истински подарък да получава проникновение чрез взаимодействието с някой друг, за чието благоденствие се грижи.

Казано накратко: Истинската мъдрост на ментора се появява тогава, когато е споделена с опита и познанието на друг човек.