Повечето хора са съгласни с твърдението, че парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?

Артър К. Брукс, социолог и професор в Харвард, има интересна гледна точка за парите и щастието, която споделя в безплатния си курс по щастие.

"Парите подобряват благосъстоянието в ниските социални слоеве. Ако изкарвате солиден доход обаче, едва ли един милиардер би могъл да бъде по-щастлив от вас", пише Брукс в статията си за The Atlantic, озаглавена "Как да си купим щастие".

Но "без значение къде се намираме в скалата на доходите, с малко знания и практика всеки може да използва парите, за да постигне повече щастие", добавя той, цитиран от CNBC.

Най-доброто не е най-скъпото. 3 извода от курса по щастие на ФинландияОбучението по щастие е свързано с четири основни теми: природа и начин на живот, здраве и баланс, дизайн и всекидневие и храна и благополучие

Проф. Брукс предлага три начина, с които може да се чувствате по-щастливи благодарение на финансите си.

Харчете за преживявания

Инвестирайте парите си в положителни преживявания, за които знаете, че ще ви накарат да се чувствате по-щастливи, като например да отидете на концерт, за да видите любимия си изпълнител, или да планирате почивка някъде, където винаги сте искали да отидете.

Купувайте време

"Ако платите на някого да свърши нещо, което отнема много време и което не обичате да правите (например да косите двора) и не пилеете спечеленото време за неща като ровене в социалните мрежи, можете да си осигурите щастие, като прекарате тези допълнителни часове с други хора, пише Брукс.

Помагайте на другите

Даряването на средства в подкрепа на значима кауза или използването на парите ви в помощ на друг човек може да доведе до повишаване на доброто настроение чрез стимулиране на хормони от групата на серотонин, допамин и окситоцин.

Пътят към дълготрайното щастие зависи от 7 прости избораКогато съдбата ви прати „крива топка“, направете изборите, които имат значение, и преминавайте през дните съзнателно и целеустремено

"Основният фактор, който свързва всички тези подходи, са другите хора. Ако си купите преживяване, независимо дали става дума за ваканция или просто вечеря навън, можете да увеличите щастието си, ако го споделите с някого, когото обичате", пише Брукс в The Atlantic.

"Всеки, който се сдобие с пари, може да ги използва, за да си купи малко щастие и да направи малко самоусъвършенстване в този процес.

Ако не разполагаме с много, можем да похарчим всички допълнителни пари за премахване на стресовите фактори в ежедневието си.", допълва експертът по щастие.