Дори и да харесвате безрезервно Илон Мъск, името му едва ли стои подходящо в едно изречение с думата щастие.

Още повече след излизането на новата му биография, в която редица бивши служители на SpaceX разказват пред автора Уолтър Айзъксън за стила на управление на Мъск, известен отдавна със своя работохолизъм, какъвто очаква и от своите служители, както и с правилото, че всеки, който не добавя стойност към една работна среща, трябва да я напусне.

Стилът на управление на Мъск му позволява да се движи по-бързо, да поема повече рискове, да нарушава правилата и в крайна сметка да постига впечатляващи резултати, пише Айзъксън в биографията на предприемача.

Илон Мъск пак има болки в гърба и майка му иска той да се наспиКога спи изпълнителиният директор на Twitter? Поглед върху личните предизвикателства на милиардера

„Демоничният му режим“ обаче има последствия за неговите служители.

Business Insider дава пример с родения в България инженер Кико Дончев, който разказва ситуация, в която току-що се върнал вкъщи при жена си след три поредни дни работа, но получава съобщение, че Мъск го иска обратно в хангара.

Въпреки че вече е отворил бутилка вино, да предизвика гнева на шефа си не е било опция, разказва пред Айзъксън Дончев, който работи в SpaceX от 9 години, като от май 2022 г. е вицепрезидент по изстрелванията, отговаряйки за операциите и инфраструктурата на площадките за изстрелване на SpaceX в Калифорния и Флорида.

„Притеснявах се да не ме спрат за шофиране в нетрезво състояние, но изглеждаше по-малко рисковано от това да игнорирам Илон“, казва Кико Дончев.

8 неща за Илон Мъск от новата книга на биографа Уолтър АйзъксънМилиардерът има проблем с „вируса на будния ум“

В други случаи бруталният стил на управление и големите очаквания на изпълнителния директор на SpaceX принуждават някои служители да напуснат.

Лукас Хюз започва като финансов анализатор в SpaceX през август 2021 г. Той е поканен на среща с Мъск малко след като е загубил първото си дете.

Тъй като не успява да даде изчерпателна информация за всички разходи за компоненти за нова част на двигател, Мъск му казва с безчувствен монотонен глас да направи така, че в бъдеще да знае тези неща наизуст, пише Айзъксън. „Ако нямаш подобрение, оставката ти ще бъде приета“, казал още Мъск.

До края на следващия ден той получава пътна карта за намаляване на разходите за двигателя от $2 милиона на $200 000 за 12 месеца.

Хюз обаче напуска SpaceX през май 2022 г. „Определено осъзнаваш, че си инструмент, използван за постигане на една по-голяма цел – и това е страхотно. Но понякога инструментите се износват и Мъск знае, че може просто да ги замени“, разказва Хюз пред Айзъксън.

Мъск поиска от хората си да бъдат „хардкор“. Стотици го напускатВ анкета на приложението Blind 42% от 180 анкетирани служители са избрали отговор „Решавам да напусна, свободен съм“.

„Давам на хората твърда обратна връзка, предимно точна, и се опитвам да не го правя по начин, който звучи като лична нападка“, казва Мъск, когато Айзъксън го попита дали не е твърде рязък със служителите. „Опитвам се да критикувам действието, а не човека“, казва още милиардерът и добавя:

"Физиката не се интересува от наранените чувства. Тя се интересува дали сте направили ракетата правилно."

На този фон не е лесно да се възхищаваме на човека Мъск, но склонността му да мисли извън рамките и способността му да постига високи цели може би компенсират работната му етика.

Основателят на SpaceX и Tesla освен това има истински ценни проблясъци, свързани с успешния и смислен живот, на които Inc. съветва да обърнем внимание:

„Не се привързвайте към човек, място или организация, а към мисия, призвание или цел. Така ще запазите силата и спокойствието си.“

Ако сте предприемач, чиято цел е да помага на хората да водят по-здравословен и пълноценен живот, да се придържате към конкретна платформа или начин на предлагане на услугата може да бъде ограничаващо. Бъдете гъвкави и се адаптирайте към нуждите на клиентите – така има по-голяма вероятност да изпълните своята мисия.

Значение има какво искате да постигнете. Къде и с кого да го направите допълва основната цел, а не я определя.

Как Илон Мъск преобърна Twitter и собствената си репутация за 6 месеца Бъдещето на платформата никога не е било толкова несигурно, според анализатори

„Не се стремете самоцелно да бъдете лидер. Често хората, които искаме да ни водят, не искат да бъдат лидери.“

Стив Джобс би се съгласил с този съвет на Мъск. Той казваше: „Знаете ли кои са най-добрите мениджъри? Това са изключителните служители, които никога не са искали да бъдат мениджъри, но решават да станат такива, защото никой друг не би вършил работата толкова добре, колкото тях.“

Според Илон Мъск ключът е да се фокусирате върху целите пред себе си и да имате вяра, че преизпълнението им ще донесе развитие на вас или компанията, в която работите.

Назначаването на служители под предлог, че успешният бизнес разполага с голям персонал, може да бъде контрапродуктивно.

Ако искате да служите на хората, бъдете лидер. Ако можете да приемете, че вашият успех се корени в успеха на другите, бъдете лидер. Но не се стремете към лидерска позиция само защото смятате, че така трябва.

Зак Къркхорн, потенциалният наследник на Илон Мъск в Tesla, се оттегляПроизводителят на електромобили назначава главната счетоводителка за наследник на Къркхорн

По отношение на лидерството, стратегии като Six Sigma, TQM и 5S (помните ли някоя от тях?) могат да ви помогнат да усъвършенствате процесите, но единственото винаги актуално решение е просто да питате хората, които вършат работата, за техните идеи и обратна връзка. Никога не излиза от мода да черпите информация от извора.

Искате да основете собствен бизнес? Компаниите предлагат решения, за които клиентите са склонни да плащат. Ако вашата не решава реален проблем, за чието отстраняване хората биха дали пари, няма да имате бизнес. Поне не задълго.

„Не четете между редовете, четете редовете“: 15 цитата от Илон МъскМъск с теории за всичко: от изкуствения интелект и Twitter през работата от вкъщи до политиката на Федералния резерв и отношенията между Китай и Тайван

В своя реч пред студентите от Випуск 2014 на Университета в Южна Калифорния милиардерът казва:

„Сега е времето да поемате рискове… С възрастта задълженията ви ще се увеличават. И когато създадете семейство, рисковете, които поемате, ще бъдат не само за вас, но и за близките ви. Става много по-трудно да правите неща, които могат да се отплатят. Затова сега е времето за тях – преди да ви сполетят отговорностите. Съветвам ви да рискувате сега и да направите нещо дръзко. Няма да съжалявате.“

Има логика, но този съвет е приложим и с напредване на възрастта – може би точно тогава, коментира Inc.

Проучване сред 2,7 милиона основатели на компании сочи, че най-успешни са предприемачите на средна възраст, включително в технологичния сектор. Вероятността 60-годишен човек да основе успешен стартъп е три пъти по-голяма, отколкото при 30-годишните.

Затова рискът – макар и по-голям от гледна точка на отговорностите, всъщност е по-нисък, що се отнася до вашите умения, контакти и опит. Накратко, истинският риск се крие в това да НЕ опитате нещо дръзко и впоследствие да съжалявате – особено ако е твърде късно.