Невротехнологичният стартъп Neuralink на Илон Мъск започва да набира пациенти за първото си клинично изпитване върху хора, съобщи компанията, цитирана от CNBC.

Neuralink заяви, че нейното проучване, наречено PRIME Study, официално набира пациенти, тъй като е получило одобрение от независим институционален съвет за преглед и от болничен обект.

Това е следващата стъпка по дългия път на Neuralink към пазара и идва, след като стартъпът наскоро получи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата за провеждане на първото си клинично проучване при хора.

Neuralink създава мозъчен имплант, който има за цел да помогне на хора с тежка парализа да контролират външни технологии, използвайки само нервни сигнали.

Компанията за мозъчни импланти на Мъск получи разрешение за тестове с хораОт Neuralink смятат, че тяхната технология би могла да лекува заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения

Това означава, че пациентите с тежки дегенеративни заболявания в крайна сметка биха могли да възвърнат способността си да общуват с близките си, като движат курсори и пишат с мисълта си.

"Първоначалната цел на нашия BCI е да предостави на хората възможността да управляват компютърен курсор или клавиатура само с помощта на своите мисли", се казва в публикацията в блога на компанията.

Neuralink не отговори на запитването на CNBC за коментар.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти

Компанията е част от нововъзникващата индустрия за мозъчно-компютърни интерфейси, или BCI, която се фокусира върху системи, които дешифрират мозъчните сигнали и ги превръщат в команди за външни технологии.

Няколко компании са разработили обещаващи системи, които се надяват да пуснат на пазара, но Neuralink е може би най-известното име в тази област благодарение на самия Илон Мъск.

Мъск предлага всеки да се чипира за по-добро бъдеще за човечествотоПрез април миналата година Илон Мъск се похвали с най-голямото постижение на компанията му Neuralink до този момент - успешен опит с маймуна с имплантиран в мозъка чип

Към септември нито една компания, занимаваща се с BCI, не е успяла да получи окончателния печат за одобрение от FDA. Но с получаването на разрешението за набиране на пациенти за изследване с хора Neuralink е една стъпка по-близо.