Изследователи от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън са разработили имплант, малък колкото оризово зърно, който може да тества в реално време въздействието на лекарствата върху мозъчния тумор на пациент по време на операция.

Понастоящем проследяването на въздействието на лекарствата върху пациент с рак на мозъка по време на операция се ограничава до интраоперативно изобразяване и вземане на тъканни проби след прилагане на лекарството, посочва Engadget.

Към днешна дата техниката, известна като микродиализа, е една от най-минимално инвазивните възможности за вземане на проби за изследване на въздействието на дадени лекарства върху мозъчните тумори, но дори и тя изисква въвеждането на цял катетър в черепната кухина на пациента.

Учени от MIT направиха исторически пробив в борбата с болестта на АлцхаймерНадеждата е, че при по-нататъшни тестове този конкретен пептид може да бъде средство за лечение на деменция
По време на разработката изследователите от Brigham and Women's Hospital проектират устройството така, че да подпомогнат тестването на лечения при пациенти с рак на мозъка или глиоми - вид тумор, който се заражда в главния или гръбначния мозък. Устройството е проектирано да остава имплантирано в пациента само за около два до три часа, докато доставя микродози от съответното лекарство, което се наблюдава. Според изследователите с него може да се наблюдава въздействието на до 20 лекарства, предлагани на пазара за лечение на ракови тумори.

След като устройството бъде отстранено (някъде преди края на операцията), околната тъкан се връща в лабораторията за анализ.

В изявление, публикувано в сряда, Пиерпаоло Перуци, един от главните изследователи и доцент в катедрата по неврохирургия в болницата, заявява, че познаването на въздействието на раковите лекарства върху тези тумори е от решаващо значение.

"Трябва да сме в състояние да разберем още в началото кое лекарство действа най-добре за даден пациент", казва той.

Neuralink започва тестове на мозъчни чипове върху хора до 6 месецаМозъчният чип се очаква да позволи на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново
По време на процеса на разработване изследователите от Brigham and Women's Hospital провеждат клинично изпитване, за да наблюдават действителното въздействие на импланта върху реални пациенти. Проучването установява, че нито един от пациентите, участвали в него, не е имал нежелани ефекти. Изследователите успяват да съберат биологични данни от устройствата, като например какви молекулярни промени са настъпили при прилагането на всяко лекарство. Въпреки че проучването показва, че имплантът може лесно да бъде включен в хирургичната практика, екипът все още определя как данните, които той може да събере, трябва да се използват за оптимизиране на терапията на туморите.

Сега изследователите провеждат друго проучване, което се фокусира върху имплантирането на устройството чрез минимално инвазивна процедура 72 часа преди основната операция.

Напредъкът в областта на лечението на рака продължава да се разширява, като в биотехнологичното пространство се появяват нови итерации на лекарствени коктейли и вируси, които могат да се борят с раковите клетки. Импланти като този, разработен от Brigham and Women's Hospital, приближават учените с една стъпка по-близо до възможността да използват по-добре инструменти и данни за осигуряване на по-персонализирани планове за лечение на пациенти с рак.