Ако зимата бъде студена, може да се стигне до скок на цената на газа в Европа, предупреждава Международната агенция по енергия (МАЕ), цитирана от DPA и БТА.

Агенцията набляга на факта, че въпреки увеличените доставки на втечнен природен газ в Европа, той все още не може напълно да замести загубата на руския газ, доставян по тръбопроводи.

Рискът от ценови скок е сериозен, посочват от МАЕ, въпреки че Европа навлиза в есенно-зимния сезон с газохранилища, запълнени до 96 на сто. И макар и пазарните условия в момента да са добри и е налице спад на търсенето на Европа и части от Азия, доставките все още остават затегнати.

Включването на нови терминали за втечнен природен газ ще подобри ситуацията и ще намали рисковете за скок на цените, казват от МАЕ и изтъкват, че глобалният ВПГ капацитет е напът да се увеличи с 25% между 2022 г. и 2026 г.

САЩ укрепват позицията си на лидер в износа на втечнен природен газ, а страната продължава да строи нови терминали и заводи.

"Растежът на доставките на ВНГ говори, че пазарът на газ става все по-глобален, което подобрява устойчивостта му и възможностите на доставчици и клиенти да реагират по-лесно на проблеми по веригите и на повишено търсене", смятат от агенцията.

МАЕ прогнозира ръст на търсенето с 1,6% годишно до 2026 г., което е по-ниско от регистрирания с периода 2017-2021 г. ръст от 2,5%.

Търсенето на азиатско-тихоокеанските пазари е достигнало върха си през 2021 г. и до 2026 г. ще спада с по 1% годишно под натиска на разпространяването на възобновяемите енергийни източници и подобрената енергийна ефективност.

Растеж ще регистрират някои азиатскиик пазари и богатите на газ страни в Близкия изток и Африка, като Китай ще "обере" половината от регистрирания н период 2022-2026 г. растеж, заключава МАЕ.