Пари в бюджета има достатъчно.

Това заяви в отговор на журналистически въпрос финансовият министър Асен Василев, цитиран от БТА.

Той обясни, че всеки месец се публикува балансът и в момента има над 10 милиарда в сметката на правителството.

"Това, което виждаме в момента, е, че бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната една година, на домакинствата, са се качили със седем милиарда, отчете Василев.

Той добави, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, по-малко от пет, където ръстът на доходите е изпреварил ръста на инфлацията миналата година.

Попитан на каква стойност ще бъде помощта за Държавата Израел, той обясни, че всяка година се утвърждава бюджет в министерство на външните работи, с което МВнР по своя преценка може да прецени на кого да помогне България в случай на сериозна криза, така че да изявим своята солидарност.


Денков: Няма опасност за България по отношение на общи заплахи от тероризъмСитуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от ескалиране на конфликта и е възможно рисковете драстично да се увеличат

"Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години", коментира още Асен Василев по повод вотът на недоверие към правителството, който се обсъжда на днешното парламентарно заседание. Попитан защо този кабинет трябва да остане на власт, той отговори:

„Защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България“. Василев обясни, че цели сектори на икономиката, където проблемите с години са „замитани под килима“, са придвижени напред.

Кирил Петков каза, че няма друга алтернатива на управлението на ДенковПетков коментира, че „всички разбират, че „Възраждане“ се опитват да политизират тези реални протести и се опитват да ги използват за изборите за местна власт“ „Започна да се придвижва напред и съдебната реформа. Това ще бъде една изключително дълга битка“, заяви финансовият министър и допълни, че първите крачки са направени, но има още много дълъг път. „Зададохме ясна посока на България към Европа“, изтъкна Асен Василев и даде примери с влизането в еврозоната и Шенген. Попитан вярва ли, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят единодушно кабинета, Василев коментира, че не може да каже и това зависи от тях. "Също така, и не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно", добави министърът.