Кирил Петков каза, че няма друга алтернатива на управлението на Денков

776
Кирил Петков каза, че няма друга алтернатива на управлението на Денков

© Getty Images

В този момент друга алтернатива на управлението на Николай Денков ням. Той се справя много добре. 
 
Това коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков относно днешната заявка на „Възраждане“ да внесат с подкрепата на „Има такъв народ“ вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор "Енергетика".   
 
Петков посочи, че всички партии, които подкрепят правителството, оценяват неговата дейност. „Акад. Денков се справи чудесно с протеста на земеделците и реши техните проблеми, това се случи вчера и с енергийния сектор“, каза той, цитиран от БТА.
 
Петков коментира, че „всички разбират, че „Възраждане“ се опитват да политизират тези реални протести и се опитват да ги използват за изборите за местна власт“. 
 
Изказването му дойде след като парламентът гласува решението за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици.
 
„Спазваме си обещанията, вчера поехме ангажимент към енергетиците и социалните партньори това решение да бъде факт днес и то е факт“, заяви Кирил Петков. Той увери, че хората на протеста могат да имат доверие, че обещанията, които са били дадени, ще бъдат изпълнени, както от правителството, така и от партиите, които са гарантирали това споразумение.
 
Петков посочи, че енергийната сигурност на страната ще бъде гарантирана от две неща – работи се в следващите 12 месеца Помпено-акумулираща водноелектрическа централа „Чаира“ да влезе обратно в обръщение и преди 2035 г. да включат блок 7 на Атомната електроцентрала „Козлодуй“ като заместващи мощности преди отпадането на въглищните централи.
 
Заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (ПП-ДБ) коментира, че вижда като евентуално бъдещо решение разглеждането на технологии за улавяне на въглероден диоксид. Той посочи, че такива технологии вече са налични, предава БТА. 
 
„Миналата седмица разглеждахме такава технология в Народното събрание, държавата трябва да използва момента да разгледа още други технологии и да заложи на пилотна инсталация, която да покаже дали България трябва да поеме един такъв път за улавяне на въглеродни емисии“, каза Рибарски. 
 
Тогава вече отпада говоренето кой ще закрива, кой няма да закрива, кой ще спасява, единственият вариант е въглеродните емисии да отпаднат като част от цената на електрическата енергия, произвеждана от въглищни централи, добави той.

Подписано е споразумение с представители на протестиращите, заяви Денков Подписите стоят под 7 точки

Какво е записано в приетото днес решение за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици
 
Днес депутатите приеха решение във връзка със споразумението между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври 2023 г.
 
Според справка, разпространена от пресцентъра на парламента, общо в подкрепа на решението са гласували 133-ма народни представители, а срещу него – 66-ма. „За“ гласуваха 57 депутати от ГЕРБ-СДС, 45 от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и 31 от ДПС. Против бяха един депутат от ГЕРБ-СДС, двама от ПП-ДБ, 32-ма от „Възраждане“, 20 от „БСП за България“, 10 от „Има такъв народ“ и един нечленуващ в парламентарна група. Никой не гласува "въздържал се".
 
Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, и Делян Пеевски от ДПС.
 
С решението се възлага на Министерския съвет продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и започване на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.
 
Предвижда се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор енергетика относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.
 
Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември.
 
Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.
 
В решението е записано категорично отпадане от териториални планове (ТП) за справедлив преход на предприятие за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.
 
Записано е още, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г., с изключение на точката за категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg