Министерския съвет реши на днешното си заседание да отпусне 27,5 млн. лева за подпомагане на земеделските производители.

Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.

Заедно с още 20 млн. лева, които вече са отпуснати от Държавен фонд "Земеделие", осигуряваме общо сумата от 47,5 млн. лева, които бяха свързани със споразумението, подписано на 20 септември с аграрния сектор.

С него се споразумяхме как да осигурим тяхното подпомагане до края на годината, посочи премиерът.

Той уточни, че това са средства, предназначени за малки земеделски производители, тъй като се отпускат по програмата de minimis.

"Отделно, с друга точка от дневния ред, днес ще отпуснем 16 млн. лева за подпомагане на земеделските производители, които използват напояване.

Това отново са малки и средни земеделски производители. С тези средства се осигурява 80% от цената на водата, която те ползват. С други думи, те ще заплащат само 20% от тази цена", разясни Николай Денков.

Премиерът и земеделците подписаха меморандум, който влиза в сила от днес

Той съобщи също, че днес ще бъде изпратено и писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски, с което страната ни ще иска да се премахне таванът, свързан с подпомагане на земеделските производители за затрудненията, които са изпитали след започването на войната в Украйна.

"Проведохме предварителни разговори с председателя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет. С това писмо официализираме процедурата, с която искаме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата.

С това изпълняваме няколко от точките в споразумението със земеделските производители, както изпълняваме и останалите точки от това споразумение", посочи министър-председателят Денков.