Европейският съюз е отпуснал финансиране на стойност 130 милиона евро за 27 изследователски проекта, свързани с разработването на технологията 6G, съобщава Telecoms.

Органът, който отпуска средствата, е Европейското съвместно предприятие за интелигентни мрежи и услуги (SNS JU), създадено преди по-малко от две години с цел да координира изследователските усилия на държавите-членки в областта на 6G и разполагащо с бюджет от 1,8 млрд. евро.

Миналата година по това време съвместното предприятие обявява финансиране на стойност 250 млн. евро за първия си портфейл от изследователски проекти - общо 35, които обхващат еволюцията от т.нар. средносрочни 5G до експериментални инфраструктури, които биха могли да се използват за 6G.

Тази седмица беше обявен вторият кръг за финансиране и предстоят поне още няколко, посочва новинарската платформа. Финансирането за всички тях идва от програмата "Хоризонт Европа".

Надпреварата за квантовия интернет е в ход. Къде е Европа?Той ще подобри множество сфери като медицина и сигурност, но много приложения ще станат ясни тепърва


27-те проекта от втория кръг включват по няколко идеи във всяка от половин дузина ключови области - Системна архитектура; Технологии за безжична комуникация и обработка на сигнали; Технологии и устройства за комуникационна инфраструктура; Надеждни услуги и интелигентна сигурност; Допълваща експериментална общоевропейска федерална инфраструктура; Широкомащабни изпитания и пилотни проекти с вертикални решения. Има и раздел за микроелектрониката.

Като цяло проектите демонстрират желанието на ЕС да изпревари конкурентните региони - или поне да не изостава от тях, в развитието на 6G, както и стремежа на блока към по-голям цифров суверенитет. Досега от ЕС са говорили много за увеличаване на производството на чипове в блока и тази тема също играе съществена роля в този последен кръг на финансиране.

"В този втори кръг има силен тласък за напредъка на европейската микроелектроника в осигуряването на решения за комуникационни мрежи и устройства от следващо поколение на различни нива от веригата за обработка на данни - от базовата лента и обработката на смесени сигнали до радиочестотната и антенната система, обхващащи честотни диапазони от под 6GHz до THz", отбелязват от ЕС, изброявайки три проекта в тази категория: FirstTo6G (Fourier-Domain TRx Solutions Enabling Widespread Realisation of 6G), 6G-REFERENCE (6G Hardware Enablers For Cell Free Coherent Communications & Sensing) и TeraGreen (Towards Energy-Efficient Tbps Wireless Links).

В момента тези наименования не значат много, но е възможно да чуем повече за тях в бъдеще. Или не, в зависимост от това как ще се развият проектите, посочва още Telecoms.

Южнокорейският гигант Naver тества бъдещето на роботите с частна 5G мрежаРоботите, които носят името „Новобранец“ (Rookie), доставят кафе, кутии за обяд и разнасят куриерски пратки


Европейското съвместно предприятие за интелигентни мрежи и услуги също така отпуска финансиране за един проект - известен като 6G-XCEL (6G Trans-Continental Edge Learning) - който съответства на целта му да насърчава тясно сътрудничество в областта на научните изследвания със САЩ. По-специално при разглеждането на 6G технологии, които включват изкуствен интелект (AI). Освен това организацията предоставя финансиране за проекта "6G за обществото", който, както подсказва името му, е насочен към по-широките обществени последици от навлизането на 6G.

Европейското съвместно предприятие за интелигентни мрежи и услуги планира да представи следващите финансирани проектни предложения през януари, въпреки че не съобщава колко средства ще вклюва този кръг. Проектите, финансирани във втория кръг, ще стартират от януари, а тези, които кандидатстват в рамките на третия и четвъртия - съответно през 2024 г. и 2025 г.