Световният растеж вече се забавя до 3% и тази тенденция ще се запази през следващите години, а високите лихвени проценти ще действат като допълнителна спирачка.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

"Инфлацията все още е висока, а това налага лихвените проценти също да останат високи", заяви Георгиева по време на дискусия в рамките на Инициативата за бъдещи инвестиции (FII) в Рияд.

Коментирайки рязкото покачване на лихвените проценти, тя заяви, че светът е живял в "линията на фантазиите" в продължение на почти 20 години.

"Не сме във възторг от това, че от нула до пет преминахме толкова бързо, но сме там", коментира Георгиева, визирайки основния лихвен процент на Федералния резерв на САЩ. "Така че сега... нашият призив към всички е: подгответе се. Разбирате, че лихвените проценти ще останат тук за по-дълго време.", допълни тя.

Лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго, призовава ГеоргиеваПо-силните страни в МВФ да осигурят повече финансиране за намаляване на бедността, призовава управляващият директор на Фонда

Международното сътрудничество в един фрагментиран свят е от ключово значение за растежа, допълни директорът на МВФ и подчерта, че то е "наистина въпрос с най-висок приоритет".

"Разглеждаме разходите, свързани с фрагментацията, те са значителни. Неведнъж сме показвали, че става дума за намаляване на около 12 % от световния БВП. Само си представете какво можем да направим като свят с допълнителни 12, 13, 14 трилиона долара", посочи Георгиева.

Разразилата се война между Израел и Хамас вече се отразява негативно на икономиките на близките държави, каза още Георгиева.

Уолстрийт потъна след думите на Пауъл за лихвените процентиДоходността на 10-годишните облигации се движи към 5%

Тя заяви, че първата грижа на МВФ е "трагичната загуба на човешки живот" в епицентъра на войната, въпреки че вече са видими и по-широки последици като например принудителното отпадане на децата от училище, както и въздействието върху туристическия сектор на съседните държави.

"Несигурността е убийствена за притока на туристи. Инвеститорите ще се притесняват да отидат на това място", категорична е Георгиева.

Ежегодното събитие на FII, наречено "Давос в пустинята", обикновено служи като възможност за Саудитска Арабия да покаже вътрешните икономически реформи, чийто успех според саудитските служители отчасти зависи от регионалната стабилност.

Джейми Даймън: Ядрените оръжия са най-сериозният риск за човечеството

Форумът беше засенчен от засилващите се бомбардировки на Израел над Газа след нападението на Хамас на територията на Израел.

Във вторник директорът на JPMorgan Джейми Даймън насърчи Саудитска Арабия да не се отказва от ръководената от Съединените щати инициатива за установяване на официални отношения с Израел, отбелязва Reuters.