От 2020 г. до 2022 г. процентът на работещите от разстояние, които използват платформи за видеоконференции като Zoom или Teams на Microsoft, е нараснал от 48% на 77%.

Това сочат данните на Webex в ръководството им за виртуални срещи.

Но увеличаването на разговорите от разстояние крие риск от прекомерно застояване пред монитора, а то винаги има вредни последици за тялото ни.

"Много хора прекарват между 6 и 8 часа на ден в Zoom", обяснява Кийра Стоукс, треньор на знаменитости и основател на Kira Stokes Fitness.

"Това, което се случва, когато седите толкова дълго, е, че стягате бедрените си мускули и по никакъв начин не движите седалищните.", допълва специалистът пред CNBC.

Да не говорим, че в зависимост от начина, по който седите, може да натоварвате врата си или да изпитвате болки в долната част на гърба. Според проучване на JAMA, публикувано през септември, седенето през по-голямата част от деня е свързано и с повишен риск от деменция.

Ето защо, следващият път, когато приключите с дълъг разговор, Стоукс препоръчва да опитате няколко упражнения, за да противодействате на отрицателните ефекти от заседяването.

Анатомия на новия офис: Социален хъб, а не място за работа Бъдещето на офиса е, че в него влизате само два или три дни в седмицата и става дума за срещи, обучения, презентации, събития. Офисът е за свързване, обясняват експерти

Легнете на пода с разтворени на ширината на бедрата крака и сгънати колене. След това повдигнете седалищните мускули от пода.

Поставянето на ластик за съпротивление около коленете по време на упражнението може да ангажира и страничните мускули на бедрата, което помага за стабилизиране на долната част на гърба.

Застанете в позиция полуклек и поставете ластик за упражнения около глезените си. Протягайте крака си назад, за да усетите приятно разтягане за седалището и краката.

"Това ще помогне за облекчаване на болките в гърба", казва Стоукс. Можете също така да протегнете краката си настрани за ритник. Изпълнението на тези упражнения без ластик също е възможно, но ластикът ви дава по-голямо предизвикателство, като добавя съпротивление.

Пак отложихте фитнеса? Спокойно, не сте мързеливи, а наплашениВече съществува терминът „gymtimidation“, описващ състоянието, в което много ти се иска да тренираш, но все не го правиш

"По време на разговор в Zoom стоите приведени напред, може би пишете на телефона си в същото време или просто наклонявате раменете си напред", обяснява Стоукс и предлага да поставите съпротивителен ластик около китките си и да държите ръцете си изправени пред себе си, успоредно на земята и наравно с раменете.

След като заемете това положение, свийте раменете си и правете малки натискания на лентата с движение навън. Много важно е да внимавате за стойката си и по време на видеоразговорите, особено за положението на врата.

"Ако краката ви са кръстосани, разтворете ги", казва тя. "Разтягайте се когато е възможно, докато сте седнали, за да получите постоянно движение в тялото си".

Кои спортове са най-добри за намаляване на стреса?И как влияят на съзнанието

Дори и да не правите упражнения, след като сте провели видеоразговор, Стоукс препоръчва поне да станете и да излезете навън на чист въздух.

Набавете си витамин D за прилив на енергия и раздвижете тялото си по най-простия начин, съветва тя.

Дори да нямате време за разходка, всеки вид движение може да ви помогне.

"Станете от стола и направете няколко прости подскока нагоре-надолу, просто за да увеличите притока на кръв в тялото си.", допълва специалистът.