В производителя на машинни части S&D Blech ръководителят на отдела за шлифоване се пенсионира, а заради острия недостиг на работна ръка в Германия има малко кандидати да поемат квалифицираната, но мръсна и опасна ръчна работа.

Затова компанията ще го замени с робот, пише в свой анализ за навлизането на роботи в производството в Германия Reuters, като добавя, че други малки и средни предприятия също се обръщат към автоматизацията. Основната причина - постепенното излизане от пазара на труда на следвоенното поколение на "бейби бума" в Германия засилва натиска върху работната сила.

Около 1,7 млн. работни места в Германия не са били запълнени през юни, сочат официални данни. Германската търговско-промишлена палата (DIHK) твърди, че повече от половината от компаниите се затрудняват да запълнят свободните работни места, като цената на тази тенденция за растежа на най-голямата европейска икономика се оценява на близо 100 млрд. евро годишно.

Управляващият директор Хенинг Шлойдер се позовава на нея, за да обясни стремежа на S&D Blech от няколко години към автоматизация и цифровизация, като казва: "Това ще влоши още повече и без това трудната ситуация с квалифицираната работна ръка, особено в производството и занаятите".

Автоматизация на българската индустрия – бавно, но устойчивоЗа поредна година основен катализатор за интеграцията на подобни решеняи е липсата на технически кадри


Намирането на нов ръководител на звеното за шлайфане е било трудно "не само заради целия опит, който има пенсионираният човек, но и защото това е изтощителна работа, която никой вече не иска да върши", казва Шльодер пред информационната агенция.

Машинното шлайфане е свързано с висока температура и непрекъснат шум, а искрите, които се изхвърлят в процеса, могат да бъдат опасни.

Повече работещи жени и рязкото увеличаване на имиграцията са помогнали да се компенсират демографските промени през последните години в Германия, но с пенсионирането на „бейби бумърите“ и ниската раждаемост в страната, Федералната агенция по заетостта очаква до 2035 г. броят на работниците да се свие със 7 милиона души.

Тъй като подобни промени засягат и други развити икономики, влиянието на съвременните технологии за автоматизация - от роботиката до изкуствения интелект - ще се усети широко, казва Нела Ричардсън, главен икономист в глобалния доставчик на услуги в областта на заплатите и човешките ресурси ADP:

"В дългосрочен план всички тези иновации променят правилата на играта за света на труда. Всеки ще върши работата си по различен начин".

Големите инвестиции в автоматизация от страна на производителите на автомобили и други индустриални гиганти превръщат Германия в четвъртия по големина пазар за роботи в света и най-големия в Европа. Тъй като роботите стават все по-евтини и лесни за експлоатация, често малките и средни компании, които са икономическият гръбнак на страната, също ги използват - от производители като S&D Blech до пекарни, перални и супермаркети.

Кой се страхува от робо доставчиците?300 самоуправляващи се роботи правят по около 1000 доставки на ден във Великобритания


По данни на Международната федерация по роботика през миналата година в Германия са били инсталирани около 26 000 единици - стойност, надхвърлена само през 2018 г., преди пандемията от COVID-19 да забави дотогавашния средногодишен ръст от 4 %.

"Роботите дават възможност за оцеляване на компаниите, които виждат, че бъдещето им е изложено на риск поради недостиг на персонал", казва Ралф Винкелман, управляващ директор на FANUC Германия, която продава около половината от своите произведени в Япония роботи на малки и средни предприятия.

Ралф Хартдеген, чиято консултантска кантора насочва компаниите при подобен тип преход, заявява, че тези, които искат да автоматизират, без да освобождават хора, все по-често мотивират проектите си с пенсиониране на специалисти.

Семейната компания ROLEC, която произвежда системи за защита на промишлена електроника и контролно оборудване, закупува първия си робот миналата година, за да може производството ѝ да не спира през нощта. Компанията вече е закупила втора машина и планира да продължи да инвестира в автоматизация, разказва информационната агенция и цитира главния изпълнителен директор Матиас Розе, който казва: "Чудесно е, когато сутрин запалиш лампите, а частите са в контейнера за съхранение и са обработени".

Нарастващата автоматизация отразява и факта, че роботите са станали по-лесни за използване, без да се изискват умения за програмиране. Повечето от тях вече са снабдени с интерфейс от типа „човек-машина“ - сензорен екран, подобен на този на смартфон, казва Флориан Андре, съосновател на SHERPA Robotics, стартъп, който се фокусира върху компании с между 20 и 100 служители.

Ако сте доволни от работата си, може да имате проблем с AI300 млн. работни места на пълно работно време могат да бъдат променени - не непременно заменени, от AI


Дори работниците и профсъюзите в Германия, които някога се страхуваха от загуба на работни места, имат все по-положително отношение. Проучване, публикувано през юни, показва, че почти половината от германските служители смятат, че роботите помагат за справяне с недостига на работна ръка.

Розе от ROLEC заявява, че първоначалната крачка за автоматизация през 2022 г. е дошла, тъй като поради голямото количество неизпълнени поръчки служителите е трябвало да работят извънредно и в събота.

"Това беше добра начална ситуация за първия ни робот, тъй като той се възприемаше като помощник, а не като конкуренция", разказва той.

Говорител на мощния германски профсъюз IG Metall заявява, че роботите, приети като част от дългосрочна корпоративна стратегия, а не за бързо намаляване на разходите, могат да помогнат да се направи работата "по-здравословна, по-интересна и по-безопасна".

Производителят на камиони и автобуси Daimler Truck също широко използва роботи, особено за подпомагане на работниците при вдигането на тежки товари и други физически предизвикателства.

"Но няма нищо по-гъвкаво от човека", казва Матиас Круст, ръководител на работническия съвет на компанията. "Колкото по-сложно е производството, колкото по-диференцирано е то, толкова по-трудно става използването на роботи."