Гигантът в областта на рисковия капитал Softbank реализира печалба от над 15 млрд. долара от сделката си за закупуване на Arm Holdings през 2016 г., когато компанията за полупроводници излезе на борсата миналия месец.

Но не толкова много инвеститори знаят за "другата" голяма инвестиция на Softbank в областта на изкуствения интелект - базирания в Уилмингтън, Масачузетс, производител на софтуер и роботи Symbotic, в който Walmart също държи голям дял.

Това скоро може да се промени, пише в свой анализ CNBC.

Symbotic, компания, която вече е навлязла на пазара с продажбата на роботизирани системи за управление на складове с изкуствен интелект на големи клиенти, включително Walmart, Target и Albertson's, си партнира със Softbank, за да играе на един потенциално гигантски и трансформиращ се пазар.

Двете компании се обединяват в съвместно предприятие, наречено GreenBox Systems, което обещава да предоставя логистични и складови услуги, задвижвани от изкуствен интелект, като услуга в помещения на много по-малки компании.

Запознайте се с робота Apollo, създаден да върши мръсната работа на хората Първоначалната цел е той да работи в логистиката, като поема физически трудни задачи в складовете и така да подобри доставките

Според организациите това е пазар за 500 млрд. долара и пример за промяната, която AI може да донесе на икономиката като цяло.

Ако заработи, GreenBox ще достигне до компании, които никога не биха могли да си позволят необходимите многомилионни инвестиции, по същия начин, по който облачните изчисления правят информационните технологии от висок клас достъпни, казва Дуайт Клапич, анализатор в компанията за технологични изследвания Gartner.

"Виждал съм много технологии в областта на роботиката и никога не съм виждал нещо подобно през живота си", кавза и Джоузеф Джордано, анализатор от TD Cowen.

Подобно на компанията за споделени офиси WeWork, в която Softbank също инвестира сериозно, GreenBox е обещание за сливане на технологиите и недвижимите имоти.

Всъщност нейното предложение за "склад като услуга" почти копира "пространство като услуга" в проспекта за първично публично предлагане на WeWork през 2019 г.

Голямата разлика е, че при WeWork външните анализатори се затрудняват да установят какво технологично предимство някога е предлагала тя на клиентите си в сравнение с работата у дома или в традиционните офиси, да не говорим за такова, което да оправдае най-високата ѝ достигната оценка от 47 млрд. долара.

Днес WeWork струва под 150 млн. долара и сега е под наблюдение за фалит, тъй като през август предупреждава за потенциалната си невъзможност да остане "действащо предприятие", а неотдавна спира да плаща лихви по дълга си, припомня CNBC.

Роботи ни отменят в скучните работни задачи Те не се уморяват да правят едно и също и са решение за страни, в които има недостиг на работна ръка

Според Джордано в GreenBox технологията е основното. За разлика от WeWork, чиято идея е хората да променят начина, по който използват офисите, Symbotic и GreenBox целят да помогнат на компаниите, които вече управляват складове, да повишат ефективността и печалбите си, казва той.

"Складирането по договор съществува и днес, но тези операции се извършват предимно ръчно", обяснява Робърт Мейсън, анализатор от Robert W. Baird.

По данни на компанията Softbank притежава над 8% от Symbotic и миналата година я прави публична чрез дружество със специална цел за придобиване. Softbank притежава и 65% от предприятието GreenBox, което стартира със 100 млн. долара инвестиции от двете компании. Walmart притежава още 11% от Symbotic и е най-големият ѝ клиент до разрастването на предприятието GreenBox, като на него се падат почти 90% от приходите на компанията.

"Споделяме една и съща визия - да бъдем големи и да работим бързо", заявява главният изпълнителен директор на Symbotic Рик Коен. "Вярваме, че този пазар е огромен."

Symbotic предизвиква вълнение на фондовия пазар още преди сделката за GreenBox. Акциите на компанията са поскъпнали със 190% през тази година.

Продажбите през последното тримесечие са се повишили със 77%, а поръчките за съществуващите системи за управление на складове са скочили до 12 млрд. долара - обем, който ще отнеме на компанията години, за да го изпълни.

Като добавим и софтуера на Symbotic и последващите услуги на стойност 11 млрд. долара, които GreenBox се ангажира да закупи за шест години през юли, обемът на поръчките нараства до 23 млрд. долара за компания, която очаква първите си милиардни приходи през фискалната 2023 г. и да излезе на печалба на база EBITDA за първи път като публична компания през четвъртото тримесечие.

Роботи ще изпълняват онлайн поръчките на WalmartАмериканският търговски гигант Walmart ще оборудва част от своите магазини с малки складове, управлявани от роботи

Най-добрият показател за очакваното бъдеще може да бъде Walmart, който закупува своя дял в Symbotic като част от сделка за автоматизиране на 42-та си регионални центъра за дистрибуция на пакетирани потребителски стоки на търговеца на дребно в САЩ.

На цени от 25 до стотици милиони долара, според конферентния разговор на Symbotic с анализатори през юли, системата на компанията съчетава до десетки автономни роботи, които се движат из складовете със скорост до 40 км/ч, преместват и разтоварват кашони от палети и събират поръчки, със софтуер с изкуствен интелект, който оптимизира къде в склада да се поставят отделните кашони със стоки, казва Джордано, като по този начин се изразходва много по-малко място в сградата.

Системата работи подобно на дисково устройство, което използва интелигентност, за да съхранява ефективно данни и да извлича точните от тях при поискване - но с кашони с продукти.

И тъй като системата на Symbotic може лесно да проследява инвентара до кутията, мястото, където са поставени нещата, може да се съпостави много по-лесно с входящите поръчки, което прави възможно по-пълно автоматизиране на комплектоването на поръчките.

Системата може също така да съобрази дизайна на изходящите палети с оформлението на магазина, към който са насочени, което ускорява разтоварването и зареждането на рафтовете, казва Клапич.

Подземно карго: Швейцария планира революция в доставкитеАвторите на концепцията за „Подземно карго“ твърдят, че тежкият трафик в Швейцария може да бъде намален с 40%

Но най-голямата иновация, която технологията позволява, е по-скоро в бизнес моделите. Това все още не се е разпространило извън гигантските компании, но Джордано и Мейсън смятат, че и това ще се случи.

Прецизността на изкуствения интелект ще позволи на множество компании да споделят един и същ склад и дори да комбинират стоките си за ефективна доставка без объркване, подобно на изчислителните облаци, които позволяват на множество клиенти да споделят едни и същи компютърни сървъри, казва Мейсън.

"Чрез споделяне на инфраструктурата можете да излезете от инфраструктурния бизнес и да се съсредоточите върху това, което е най-важно за вас", казва Клапич. "Мащабната автоматизация без капиталови разходи е предизвикателство“.

От скрита работа с Walmart до много милиарди

Идеята израства от визията, която Коен има, когато управлява семейната си компания за дистрибуция на хранителни стоки C&S Wholesale Grocery. От 14 млн. долара годишни приходи през 1974 г. той я разраства до 33 млрд. долара.

Maersk очаква спад в търсенето на товарни контейнери Отчетът на компанията показва, че броят на контейнерите, превозени с кораби, е спаднал със 7.4% през второто тримесечие на тази година

Symbotic е основана през 2006 г. и работи в скрит режим в продължение на години, докато усъвършенства прототипите си с Walmart.

Symbotic и C&S превръщат 71-годишния Коен в един от най-богатите хора в Америка с нетно състояние, което се колебае около 15,9 млрд. долара, според Forbes.

Symbotic се обедини със Softbank за изграждането на GreenBox, за да запази собствения си капитал, казва Коен пред анализатори. Първоначално съвместното предприятие е капитализирано с 65% от Softbank и 35% от Symbotic, на обща стойност 100 млн. долара.

Анализаторите твърдят, че предприятието ще се нуждае от много по-голям капитал, който вероятно ще бъде набран чрез заемане на пари от самата GreenBox на пазара на облигации. Symbotic заявява, че ще използва своя дял от печалбите от продажбите на GreenBox, за да поддържа дяла си в съвместното предприятие на ниво около 35%.

Съвместното предприятие ще закупи софтуер от Symbotic, след което ще продава складовите площи, оборудването и свързаните с тях услуги като пакет на наемателите.

Появата на Greenbox увеличава повече от два пъти потенциалния пазар на Symbotic и почти удвоява обема на неизпълнените поръчки.

Препълнени складове заплашват растежа на глобалната икономикаПрезапасяването от последните години води до по-малко поръчки за производителите и по-слаб растеж

От компанията заявяват, че общият им пазар е около 432 млрд. долара. Първите потребители се очаква да бъдат предприятия от хранително-вкусовата промишленост и пакетираните стоки, като с течение на времето Symbotic се надява да разшири дейността си във фармацевтиката и електрониката.

Пазарът на GreenBox за по-малките компании се очертава като още едно нещо на стойност 500 млрд. долара, казва Клапич от Gartner.

Оценките се основават на броя на складовете в тези отрасли, вероятния процент на складовете във всеки от тях, чиито собственици могат да си позволят технологията, независимо или чрез GreenBox, и средната цена на системите, подобни на Symbotic.