Централната избирателна комисия има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване.

Това каза премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод позицията на ЦИК, че информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване. Днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че утре "избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини".

Денков заяви още, че „докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания“.

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, чийто подпис стои под доклада, обяви Денков, определяйки документа за манипулативен. Той уточни, че очаква председателят на ДАНС да предложи освобождаването на заместника си, тъй като това е законовата процедура.

По думите на Денков докладът на ДАНС няма атрибутите, които се изискват по закона за класифицираната информация. "Създава се усещането, че нарочно липсват тези атрибути, за да може докладът да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите, и по този начин да се постигнат манипулативните цели преди изборния ден", добави премиерът.

„Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого ще гласуваме, вместо това трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или на хартия“, заяви премиерът.

„На последните местни избори над 600 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетини от тях не могат да са недействителни“, посочи министър-председателят.

ВАС ще се произнесе по жалбата срещу решението на ЦИК най-рано в понеделникMоже да се стигне до връщане на машинното гласуване за балотажа Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на ДАНС, каза Денков. Той каза, че заключенията в доклада са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Тези внушения нямат никакви основания по следните причини, заяви Денков. Първо, машините играят ролята на принтери, достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, за да сте сигурни, че вашият вот е отчетен коректно, каза премиерът. Второ - видеозаписите и снимките, за които става дума в този доклад, са част от рутинна процедура, с която се подготвя доклада в Министерството на електронното управление, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушения, че те могат да повлияят на машинния вот, са неверни, каза Денков. Трето, в законоустановеният срок отговорните лица и експертите в Министерството на електронното управление публикуваха тяхното категорично решение, че машините съответстват на изискванията на чл. 213 от Изборния кодекс, тоест че машините могат да бъдат използвани утре на изборите, заяви Денков.

ЦИК няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетиниТова стана известно на заседание на комисията днес

Според него ЦИК е заблудила обществото, казвайки, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. „Всеки може да види съобщението на сайта на МВР, качено днес, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 г. ЦИК изпраща две писма - до министъра на вътрешните работи и до директора на Главна дирекция „Жандармерия“, с които разрешава разпределението на машините по рампите за товарене и експедиране“, каза Денков.


ЦИК е заблудила обществото и че решението за удостоверяване на съответствието на машините с изборния кодекс е подписано само от отговорния министър на електронното управление, посочи Денков. „Това решение е подписано също и от изпълняващия длъжността председател на Института по метрология и от председателя на УС на Българския институт по стандартизация, заяви министър-председателят. Това е решение, издадено въз основа на доклад, който е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на съответствието на машините“, заяви премиерът.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите“, каза Денков и добави, че ЦИК има основания да преразгледа решението си и да позволи машинното гласуване.


Докладът на Министерството на електронното управление за удостоверяване на съответствието на машините е достатъчно юридическо основание ЦИК да се откаже от вчерашното си решение, каза Денков и уточни, че МВР е в готовност да достави устройствата до всички избирателни комисии навреме.

В отговор на въпрос, свързан с напрежението в коалицията и дали е готов да подаде оставка, Денков заяви, че „ако напрежението между партньорите продължи, няма смисъл от кабинет“.

"Както винаги съм казвал, това което е важно е, да взимаме правилните решения. До момента това ставаше, но това което се случва в момента, е много отвъд границите, които са приемливи", заяви Денков.